Składniki
Składniki na naczynie o wymiarach około 26,5x17 cm:
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (lady fingers)okolo 100-150 g
- 1 szklanka mocnej, świeżo parzonej kawy
- 1 kieliszek likieru amaretto
- 1-2 łyżki ciemnego kakao
Opis dania
Tiramisu jest to popularny deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą espresso i masy z jaj z mascarpone, wywodzący się z Włoch. Tiramisu w zależności od regionu z którego pochodzi, może przybierać różne formy i receptury. W Polsce do nasączenia biszkoptów wykorzystuje się mieszankę mocnej kawy i likieru Amaretto, we Włoszech natomiast kawę i wino Marsala. Niektóre przepisy na tiramisu wykorzystują również użycie do masy całych jaj, samych żółtek lub samych białek. Ciasto tiramisu w zależności od regionu może być również posypane ciemnym kakao bądź wiórkami gorzkiej czekolady. Ja w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam mój przepis na tiramisu, który najczęściej praktykowany jest w Polsce. Przepis na tiramisu jest bardzo prosty, a sam deser nie wymaga pieczenia i świetnie komponuje się z filiżanką czarnej, świeżo zaparzonej kawy.
Proporcje podane w poniższym przepisie na tiramisu, starczają do przygotowania deseru w naczyniu żaroodpornym o pojemności 1,4 l i wymiarach około 26,5×17 cm.
Przygotowanie
1 Gotowe | Do tiramisu można użyć zarówno kawy rozpuszczalnej, jak i sypanej. Ja zrobiłam napar z kawy rozpuszczalnej, gdzie na całą szklankę wsypałam 3 lekko czubate łyżeczki kawy. Kawę odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu kawę przelać do podłużnego naczynia (aby było łatwiej nasączać biszkopty), dodać likier i wymieszać. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy do tiramisu:Jaja do tiramisu należy uprzednio sparzyć (patrz wskazówka na dole strony). Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na niemal białą, puszystą masę, dodać cukier puder i miksować do całkowitego połączenia. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone (najlepiej po 1 łyżce), cały czas miksując na najniższych obrotach miksera. Masa powinna być jednolita i puszysta. |
3 Gotowe | Biszkopty maczać w naparze z kawy i Amaretto, układać w naczyniu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy z jajek, przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy z jajek i wyrównać. Całość posypać ciemnym kakao i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tiramisu podawać mocno schłodzone. |
Komentarze Ukryj komentarze
Córcia zrobiła pychota😋
Córcia zrobiła i mnie poczęstowała Pychota 😋
Uwielbiam Tiramisu 🙂
Tiramisu to moja ulubiona słodkość!
Włoska kawka i tiramisu to jest to 🙂
UWIELBIAM! 🙂