Surówka z pora
marchewki i jabłka

Surówka z pora do obiadu

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 por
1 mała marchewka
0.5 jabłka
2 łyżki natki pieruszki (posiekanej)
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany gęstej 18%
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na surówkę z pora z marchewką i jabłkiem. Taka surówka z pora jest idealnym dodatkiem do obiadu i nie tylko! Wyrazisty smak pora, w połączeniu z lekką słodyczą marchewki i delikatną kwasowością jabłka, jest połączeniem niemal doskonałym. Surówka z pora, marchewki i jabłka, świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju dań mięsnych i rybnych, doskonale sprawdzi się również jako surówka do dań z grilla. Taka surówka z pora do obiadu, jest doskonałym urozmaiceniem każdej potrawy, a co ciekawe – możemy przygotować ją zarówno w wersji łagodnej lub nieco bardziej ostrej. Dodatkowo taka surówka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Poznaj mój przepis na surówkę z pora!

Przygotowanie

1
Gotowe

Por umyć, odciąć górną część liści i dolną część z korzeniami. Por przekroić na pół (wzdłuż), pokroić w cienkie plastry.

2
Gotowe

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, jabłko obrać i również zetrzeć, dodać do pora. Do całości dodać posiekaną natkę pietruszki, majonez i gęstą śmietanę, dokładnie wymieszać. Surówkę z pora doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka:

  • Surówkę z pora, marchewki i jabłka przed podaniem dobrze jest wstawić na około 20 minut do lodówki.
  • Jeśli chcemy uzyskać surówkę z pora w wersji łagodnej, por po pokrojeniu możemy przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem.
  • Zamiast majonezu i śmietany, do surówki z pora możemy dodać jogurt naturalny.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
Schab w sosie przepis
następny
Schab w sosie porowo-śmetanowym

Komentarze Ukryj komentarze

Ja dodaję jeszcze garści orzechów, które w surówce są niczym rodzynki w cieście 🙂 Pozdrawiam. Ania.

Ulubiona surówka mojej rodziny.
Proponuję dodać jeszcze sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
Surówka staje się bardziej soczysta. Jest naprawdę pyszna.

Skomentuj