Składniki
- 1 por
- 1 mała marchewka
- 0.5 jabłka
- 2 łyżki natki pieruszki (posiekanej)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany gęstej 18%
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na surówkę z pora z marchewką i jabłkiem. Taka surówka z pora jest idealnym dodatkiem do obiadu i nie tylko! Wyrazisty smak pora, w połączeniu z lekką słodyczą marchewki i delikatną kwasowością jabłka, jest połączeniem niemal doskonałym. Surówka z pora, marchewki i jabłka, świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju dań mięsnych i rybnych, doskonale sprawdzi się również jako surówka do dań z grilla. Taka surówka z pora do obiadu, jest doskonałym urozmaiceniem każdej potrawy, a co ciekawe – możemy przygotować ją zarówno w wersji łagodnej lub nieco bardziej ostrej. Dodatkowo taka surówka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Poznaj mój przepis na surówkę z pora!
Przygotowanie
1 Gotowe | Por umyć, odciąć górną część liści i dolną część z korzeniami. Por przekroić na pół (wzdłuż), pokroić w cienkie plastry. |
2 Gotowe | Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, jabłko obrać i również zetrzeć, dodać do pora. Do całości dodać posiekaną natkę pietruszki, majonez i gęstą śmietanę, dokładnie wymieszać. Surówkę z pora doprawić do smaku solą i pieprzem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pyszna. Robię bardzo często. Dziękuję za przepis☺
❤️
Ja dodaję jeszcze garści orzechów, które w surówce są niczym rodzynki w cieście 🙂 Pozdrawiam. Ania.
Ulubiona surówka mojej rodziny.
Proponuję dodać jeszcze sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
Surówka staje się bardziej soczysta. Jest naprawdę pyszna.
Ciekawy pomysł 🙂 Sok z pomarańczy często dodaję do surówki z marchewki 🙂