Składniki
- 1 podwójny płat śledziowy (w occie)
- 2 średnie ziemniaki
- 2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości)
- 1 burakmożna użyć buraków ze słoika
- 3 jajka
- 100-150 g sera żółtego
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
- 0.5 łyżeczki miodu
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem. Od jakiegoś czasu także w Polsce śledzie pod pierzynką cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia. Choć najczęściej szubę przygotowujemy właśnie w tym okresie, także w ciągu roku doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych. W sieci znajduje się całe mnóstwo przepisów na śledzie pod pierzynką, które mogą różnić się doborem poszczególnych składników. 🙂
Śledzie pod pierzynką zwykle przygotowywałam w klasycznej, szklanej salaterce, jednak tym razem postawiłam na przygotowanie szuby w pucharkach do minideserków. Nie dość, że tak podana sałatka śledziowa z burakami wygląda efektownie, to jeszcze jest wygodna- wystawiamy tyle porcji sałatki, ile potrzebujemy, bez obawy o to, że podczas dłuższej biesiady zrobi się z niej „ciapa”. Dodatkowo użycie takich pojemników zachowuje estetykę sałatki, gdyż każdy otrzymuje dedykowaną porcję. 🙂
Proporcje, które podałam poniżej wystarczą na przygotowanie śledzi pod pierzynką w 6 pucharkach do minideserków, bądź jednej mniejszej salaterce.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie śledzi:Śledzie kilkakrotnie przepłukać bądź wymoczyć. Ze śledzi zdjąć skórę, pokroić w paski o grubości około 1-1.5 cm, pokrojone przełożyć do miseczki. Do śledzi dodać musztardę francuską i dijon, miód, odrobinę pieprzu i skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. |
2 Gotowe | W tym czasie przygotować resztę składników. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku ugotować buraka. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedzić i wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo. |
3 Gotowe | Ziemniaki pokroić w małą kostkę, ogórki kiszone także. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jajko drobno pokroić lub także zetrzeć na grubych oczkach. Ser żółty także zetrzeć. |
4 Gotowe | Składniki układać warstwowo- na dno ułożyć śledzie, przykryć niewielką ilością majonezu. Na to wyłożyć pokrojone ziemniaki, później ogórki i przykryć kolejną warstwą majonezu. Na majonezie ułożyć starte buraczki, przykryć kolejną warstwą majonezu. Na to ułożyć jajka i ser. Całość można posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem lub udekorować natką pietruszki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pysznie wygląda 😋, ta wersja śledzika bez buraka a z dodatkiem jabłka i cebulki to siedź po Japońsku…polecam
Te śledziki wyglądają super, niczym babeczka 😀
Uwielbiam śledzie w takiej formie 🙂
<3