Śledzie pod pierzynką
(sałatka śledziowa z ziemniakami)

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 podwójny płat śledziowy (w occie)
2 średnie ziemniaki
2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości)
1 burak można użyć buraków ze słoika
3 jajka
100-150 g sera żółtego
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
0.5 łyżeczki miodu
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem. Od jakiegoś czasu także w Polsce śledzie pod pierzynką cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia. Choć najczęściej szubę przygotowujemy właśnie w tym okresie, także w ciągu roku doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych. W sieci znajduje się całe mnóstwo przepisów na śledzie pod pierzynką, które mogą różnić się doborem poszczególnych składników. 🙂

Śledzie pod pierzynką zwykle przygotowywałam w klasycznej, szklanej salaterce, jednak tym razem postawiłam na przygotowanie szuby w pucharkach do minideserków. Nie dość, że tak podana sałatka śledziowa z burakami wygląda efektownie, to jeszcze jest wygodna- wystawiamy tyle porcji sałatki, ile potrzebujemy, bez obawy o to, że podczas dłuższej biesiady zrobi się z niej „ciapa”. Dodatkowo użycie takich pojemników zachowuje estetykę sałatki, gdyż każdy otrzymuje dedykowaną porcję. 🙂

Proporcje, które podałam poniżej wystarczą na przygotowanie śledzi pod pierzynką w 6 pucharkach do minideserków, bądź jednej mniejszej salaterce.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie śledzi:

Śledzie kilkakrotnie przepłukać bądź wymoczyć. Ze śledzi zdjąć skórę, pokroić w paski o grubości około 1-1.5 cm, pokrojone przełożyć do miseczki. Do śledzi dodać musztardę francuską i dijon, miód, odrobinę pieprzu i skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę.

2
Gotowe

W tym czasie przygotować resztę składników. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku ugotować buraka. Kiedy warzywa będą miękkie, odcedzić i wystudzić. Po wystudzeniu obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo.

3
Gotowe

Ziemniaki pokroić w małą kostkę, ogórki kiszone także. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jajko drobno pokroić lub także zetrzeć na grubych oczkach. Ser żółty także zetrzeć.

4
Gotowe

Składniki układać warstwowo- na dno ułożyć śledzie, przykryć niewielką ilością majonezu. Na to wyłożyć pokrojone ziemniaki, później ogórki i przykryć kolejną warstwą majonezu. Na majonezie ułożyć starte buraczki, przykryć kolejną warstwą majonezu. Na to ułożyć jajka i ser. Całość można posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem lub udekorować natką pietruszki.

Wskazówka:

  • Ja do przygotowania śledzi pod pierzynką używam tartych buraczków ze słoika, które zakładałam latem. Zdecydowanie przyspiesza to proces przygotowania szuby. Przed dodaniem ich do sałatki nieco odsączam je z zalewy na drobnym sitku.
  • Ogórki kwaszone możemy zastąpić konserwowymi. Ja pokrojone ogórki, podobnie jak buraczki, odsączam na sitku. Zapobiega to przemakaniu sałatki.
  • Istnieje również wersja śledzi pod pierzynką bez buraków. W takim przypadku buraki możemy zastąpić ugotowaną marchewką lub korzeniem pietruszki.
  • Ciekawym pomysłem jest przygotowanie tej sałatki śledziowej z dodatkiem jabłka.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Pierniczki świąteczne z miodem
Krajanka piernikowa
następny
Krajanka piernikowa z bakaliami

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj