Składniki
- 1 szklanka ryżu białego
- 1 paczka warzyw na patelnięlub własna kompozycja
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki masła
Opis dania
Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na ryż z warzywami i kurczakiem, który przygotujecie naprawdę ekspresowo. To danie nie raz ratowało pusty żołądek po powrocie z pracy czy uczelni, gdy dzień był naprawdę wyczerpujący i nie marzyło się o niczym innym, niż o szybkim posiłku. Do przygotowania ryżu z warzywami bez przeszkód można użyć gotowych mieszanek warzyw na patelnię lub własnej kompozycji warzywnej. Przygotowanie tego dania nie zajmuje więcej niż 30 minut, dzięki czemu dobrze sprawdza się w każdej kryzysowej sytuacji. 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | W garnku zagotować wodę z solą (około 1 łyżeczka), wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ryż przed gotowaniem można kilka razy przepłukać, co zapobiegnie jego sklejaniu. Po ugotowaniu ryż odcedzić, najlepiej na durszlaku. Sprawdź, jak ugotować ryż na sypko. |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Do wysmażonego mięsa dorzucić warzywa na patelnię, smażyć razem przez około 5 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Dla przyspieszenia smażenia, można przykryć patelnię przykrywką. Do kurczaka z warzywami dodać ryż, całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu. Do ryżu z warzywami i kurczakiem dodać masło i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Jestem ciekawa czy wyjdzie w wolnowarze. Bo zazwyczaj właśnie w wolnowarze ariete przygotowuję ryż i warzywa. W tym tygodniu muszę spróbować tego przepisu! 🙂
Wolnowar super sprawa, myślę że można spróbować 😊
Ja znam ten przepis, ale lekko zmodyfikowany. Zamiast kurczaka mieso mielone, a po polaczeniu sie skladnikow jeszcze dodaje pomidory w puszcze, i danie nie jest takie suche.
Ciekawa sprawa 🙂