Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- olej lub smalec do smażenia
Opis dania
Placki ziemniaczane jest to bardzo prosta i chyba wszystkim znana potrawa. Placki ziemniaczane tradycyjne przygotowuje się ze startych na tarce ziemniaków, cebuli, niewielkiej ilości mąki, jajka, soli i smaży na oleju lub smalcu. Istnieje wiele przepisów na placki ziemniaczane – jedni zalewają starte ziemniaki wrzącym mlekiem, inni urozmaicają ciasto ziołami i przyprawami.
W wielu domach różni się także sposób ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane- niektórym najlepiej smakują placki ziemniaczane z ziemniaków startych na grubych oczkach, innym z kolei na małych. Ja często ścieram ziemniaki na jednych i drugich, dzięki czemu placki ziemniaczane są bardzo dobre i chrupkie. W Wielkopolsce, Warmii i Mazurach, placki ziemniaczane określane są mianem „plendze”. Jednak jak zrobić placki ziemniaczane, aby były chrupiące? Przepis na dobre placki ziemniaczane (plendze) znajduje się poniżej. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Aby placki były chrupkie, ciasto należy przełożyć na drobne sitko i odsączyć na misce- woda, która oddzieli się od ziemniaków powinna trafić do miski, gdyż posiada ona niezbędną skrobię (osiadającą się na dnie), która nada dodatkowej chrupkości. Przed smażeniem placków ziemniaczanych, wodę należy odsączyć, a osad pozostały na dnie miski dodać z powrotem do ciasta. |
4 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Brawo za mąkę ziemniaczana w przepisie 🙂
Pani Joanno, jaka mąka się nada zamiast ziemniaczanej?
Mąkę ziemniaczaną bez przeszkód można zastąpić mąką pszenną, orkiszową, a nawet żytnią czy owsianą 🙂
testowałam wiele przepisów, w tym wg magdy gessler i ewy wachowicz, czas na placki kartoflane wg KurkiNielotki 🙂
szybkie i proste, takie lubie najbardziej!
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Moja mama zawsze robiła nam w domu placki ziemniaczane z cebulką 😀
Nigdy nie robiłem wersji ze śmietaną w środku. Zwykle dodaję jeszcze marchew, a placki polewam śmietaną z koprem 🙂
U nas jadało się tylko i wyłącznie plendze na słodko
Fajną opcja są placki ziemniaczane z cukinią. Polecam 🙂