Składniki
Składniki do farszu:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1/3 szklanki bulionu/rosołu
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Do ciasta:
- 3/4 szklanki (+/-) ciepłej, przegotowanej wody
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
Opis dania
Pielmieni są to pierożki z farszem mięsnym, wywodzące się z kuchni rosyjskiej. W kuchni polskiej zadomowiły się na dobre, szczególnie w regionach dawnego zaboru rosyjskiego. W każdym jednak domu sposób na pielmieni jest inny – jedni podają je z masłem, inni z gęstą śmietaną i grubo mielonym pieprzem lub jako dodatek do bulionu. My kosztowaliśmy tych pysznych pierożków z octem, gęstą śmietaną i świeżo mielonym pieprzem. Poznajcie nasz przepis na pyszne pielmieni, czyli pierożki z mięsnym farszem. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie farszu do pielmieni:Mięso wieprzowe i mięso wołowe przełożyć do jednej miski i dokładnie razem wymieszać. Do mięsa dodać rosół (ewentualnie wodę) i żółtko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić (najlepiej ręką). Masa powinna być jednolita i dość "puszysta" - im dłużej wyrabiana, tym lepsza. |
2 Gotowe | Przygotowanie ciasta do pielmieni:Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, na początku mieszając łyżką. Gdy ciasto będzie już w miarę zwarte, należy wyłożyć je na stolnicę i dokładnie wyrobić. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki - ciasto nie powinno bowiem kleić się do rąk i powinno być dość elastyczne. |
3 Gotowe | Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto dość cienko (średnio około 2 mm). W cieście wycinać kółeczka, najlepiej szklanką. Na każdym krążku układać farsz i sklejać pielmieni na kształt naszych uszek do barszczu. |
4 Gotowe | W garnku zagotować wodę z solą. Pielmieni wrzucać do gotującej się wody, gotować na wolnym ogniu około 6-7 minut (gdy pielmieni wypłyną na powierzchnię, odczekać jeszcze 3-4 minutki), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (metalowa może poszarpać ciasto). Jeśli nie jesteśmy pewni, czy pielmieni się ugotowały, należy wyłowić jednego pierożka i sprawdzić jego przekrój. |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy można je zrobić tylko z mięsem wołowym?
Pewnie, że tak 🙂