Składniki
Składniki do ciasta drożdżowego:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550)
- 25 g drożdży świeżychmożna użyć także drożdży suchych
- 0.5 szklanki ciepłego mleka
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0.5 łyżeczki soli
Do farszu z pieczarek:
- około 200-300 g sera żółtegomoże być gouda, edamski lub mozarella
- 0.5 kg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików
- tymianek, kminek lub rozmaryn do posypania pasztecików
Opis dania
Paszteciki z pieczarkami i serem doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska lub jako dodatek do wigilijnego barszczu. Paszteciki z pieczarkami drożdżowe królują na moim stole nie tylko podczas świąt i imprezy Sylwestrowej, ale także w ciągu roku. Przygotowanie tego typu przekąski nie jest skomplikowane, a smak drożdżowych pasztecików z pieczarkami jest naprawdę wyśmienity. Paszteciki możemy nadziewać dowolnymi farszami – od samych pieczarek, przez pieczarki z kapustą lub serem, kapustę z grzybami, aż do szpinaku. Jak już wcześniej wspomniałam, paszteciki z pieczarkami i serem będą nie tylko smaczną przekąską na imprezę, ale także świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Poznaj prosty przepis na drożdżowe paszteciki z pieczarkami i serem!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta drożdżowego do pasztecików:Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka (odjąć od ilości podanej w przepisie - czyli pół z pół szklanki), cukru i 3 łyżek mąki (odjąć od ilości podanej w składnikach) sporządzić rozczyn. Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać mleko i pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 10-15 minut. |
2 Gotowe | Mąkę przesiać przez sito, masło rozpuścić. Do przesianej mąki dodać pozostałe mleko (musi być ciepłe), sól, jajko i rozczyn, zamieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Na końcu do ciasta dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wymieszać łyżką, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Tak przygotowaną masę przełożyć na blat oprószony mąką, wyrobić rękoma gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe na paszteciki nie powinno lepić się do rąk, powinno być miękkie i elastyczne po wyrobieniu (w razie potrzeby dodać mąki). |
3 Gotowe | Ciasto na drożdżowe paszteciki przełożyć do miski delikatnie posypanej mąką, przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować farsz. |
4 Gotowe | Przygotowanie farszu do pasztecików:Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i smażyć do czasu, aż cała woda z grzybów odparuje. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do pieczarek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki odstawić do wystudzenia. Do przestudzonych grzybów dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą, starty na grubych oczkach ser i roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszać. |
5 Gotowe | Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na prostokątach układać farsz do pasztecików z pieczarek i sera, zostawiając około 1 cm miejsca od brzegów ciasta. Ciasto zawinąć w rulon, zawijając brzegi do środka. Zwinięty rulon pokroić w plastry o grubości około 1,5-2 cm. |
6 Gotowe | Wykrojone paszteciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch każdego posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać wierzch kminkiem, tymiankiem lub rozmarynem według uznania. Paszteciki z pieczarkami i serem odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. |
7 Gotowe | Paszteciki z pieczarkami i serem piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 15-20 minut do zarumienienia. Paszteciki możemy podać z czerwonym barszczem lub jako samodzielną przekąskę z keczupem lub ulubionym dipem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Napiszę tak – super przepis. Klarowny i czytelny. Paszteciki wyszły I klasa.
Bardzo się cieszę! 😊
Już niebawem wykorzystam ten przepis na swoich urodzinach 🙂