Składniki
Składniki do pralin Ferrero Rocher:
- 1.5 opakowania (200 g) wafli orzechowychja użyłam Familijnych
- 300 g kremu czekoladowo-orzechowegokrem czekoladowy typu Nutella
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
Opcjonalnie do polewy:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 0.5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Opis dania
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na domowe czekoladki Ferrero Rocher. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie trzech składników, a smakiem praktycznie niczym nie różnią się od oryginału! Domowe praliny Ferrero Rocher nie wymagają pieczenia, a przepis na nie jest bardzo prosty. Tego typu pralinki doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska i gwarantuję, że przygotowane raz na zawsze zostaną w Waszym słodkim menu. 🙂 Poznajcie prosty przepis na czekoladki Ferrero Rocher!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie pralinek Ferrero Rocher:Obrane ze skorupek orzechy laskowe wrzucić na suchą patelnię i prażyć do czasu, aż brązowa skórka zacznie sama z nich odchodzić. Prażenie orzechów można pominąć, jednak skórka nada nieco goryczki naszym pralinom Ferrero Rocher. Uprażone orzechy drobno posiekać. |
2 Gotowe | Wafle orzechowe mocno pokruszyć za pomocą kulki do ciasta lub w malakserze. Wafle nie powinny być zmielone na pył - powinny zachować chrupką konsystencję! Zmielone wafle przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy i krem czekoladowy. Całość dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę odstawić do lodówki na około pół godziny. |
3 Gotowe | Ze schłodzonej masy formować dłońmi kuleczki pożądanej wielkości. W razie potrzeby ręce możemy delikatnie moczyć w zimnej wodzie, co zapobiegnie przylepianiu się masy do dłoni. Kuleczki odstawić do lodówki w celu schłodzenia. |
4 Gotowe | Przygotowanie polewy do domowych Ferrero Rocher:Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać pół szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych i dokładnie wymieszać (większe kawałki orzechów mogą spływać z pralin). Schłodzone czekoladki Ferrero Rocher nabijać na wykałaczki i maczać w rozpuszczonej czekoladzie. Czekoladki w polewie ponownie umieścić w lodówce, by czekolada ładnie na nich zastygła. Czekoladki na ten czas zostawić nabite na wykałaczkach umieszczonych np. w szklance. |
Komentarze Ukryj komentarze
Jeden piorun czy się kupi chemiczne kulki w sklepie czy zrobi mieszaninę chemicznych wafelków i kremu.ten sam syrop glukozowy i olej palmowy
Niestety, większość produktów tego typu jest „wyposażona” w takie składniki i nic na to nie poradzimy 🙂
Praliny wyglądają fantastycznie! 😍