Składniki
Składniki na 12 babeczek:
- 12 kromek chlebka tostowegomożna użyć "wczorajszego"
- 6 jajek
- 1 średnia papryka
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 200 g pieczarek
- 2 laski kiełbasy
- 1 mała cebula
- 250 g sera mozarella
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 1 łyżka masłado smażenia
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
W tym wpisie serwuję Wam bardzo prosty i szybki przepis na muffiny wytrawne, a mianowicie na muffiny jajeczne na chlebku tostowym. Te babeczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też doskonale sprawdzą się jako szybka kolacja lub imprezowa przekąska. Ja do swoich muffinek jajecznych dodałam paprykę, kiełbasę, pieczarki i kukurydzę, a całość przykryłam serem, jednak te składniki można dowolnie modyfikować. Samo przygotowanie babeczek jajecznych nie jest skomplikowane i pracochłonne, dlatego też należą one do szybkich dań. Wszystkie składniki spoczywają w „foremkach” z chleba tostowego, dlatego też zaoszczędzamy sporo czasu na przygotowaniu ciasta kruchego do babeczek na słono. Polecam, te muffiny wytrawne są naprawdę wyśmienite! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać, dorzucić do zarumienionej kiełbasy i smażyć jeszcze przez chwilę do zeszklenia cebulki. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Z chlebka tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę rozwałkować i przełożyć do formy do muffin. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe |