Muffiny wytrawne
babeczki jajeczne na chlebie tostowym

Muffiny wytrawne

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 12 babeczek:
12 kromek chlebka tostowego można użyć "wczorajszego"
6 jajek
1 średnia papryka
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
200 g pieczarek
2 laski kiełbasy
1 mała cebula
250 g sera mozarella
2 łyżki posiekanego oregano
1 łyżka masła do smażenia
sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Składniki na 12 babeczek:

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie serwuję Wam bardzo prosty i szybki przepis na muffiny wytrawne, a mianowicie na muffiny jajeczne na chlebku tostowym. Te babeczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też doskonale sprawdzą się jako szybka kolacja lub imprezowa przekąska. Ja do swoich muffinek jajecznych dodałam paprykę, kiełbasę, pieczarki i kukurydzę, a całość przykryłam serem, jednak te składniki można dowolnie modyfikować. Samo przygotowanie babeczek jajecznych nie jest skomplikowane i pracochłonne, dlatego też należą one do szybkich dań. Wszystkie składniki spoczywają w „foremkach” z chleba tostowego, dlatego też zaoszczędzamy sporo czasu na przygotowaniu ciasta kruchego do babeczek na słono. Polecam, te muffiny wytrawne są naprawdę wyśmienite! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekane pieczarki, smażyć do czasu odparowania z grzybów całej wody.

Paprykę umyć i oparzyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę konserwową odsączyć z wody.

2
Gotowe

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać, dorzucić do zarumienionej kiełbasy i smażyć jeszcze przez chwilę do zeszklenia cebulki. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Z chlebka tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę rozwałkować i przełożyć do formy do muffin.

3
Gotowe

Jajka wybić do miski i roztrzepać. Dodać wszystkie składniki - kiełbasę, paprykę, pieczarki, kukurydzę, posiekane świeże oregano (można zastąpić suszonym) i garść tartego sera. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą (około 0.5 łyżeczki) i pieprzem.

4
Gotowe

Masę jajeczną przekładać do foremek z chlebka tostowego, każdą babeczkę przykryć dodatkową warstwą sera.

Muffinki jajeczne piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut, aż ser się zarumieni.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik na zimno straciatella
poprzedni
Sernik straciatella na spodzie piernikowym
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem
następny
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem

Skomentuj