Składniki
- 2 duże marchewki
- +/- 2 szklanki wody
- 2 łyżki natki pietruszki
Do zasmażki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Opis dania
Marchewka zasmażana jest doskonałą alternatywą dla surówki, którą można przygotować jako dodatek do obiadu. Marchewka zasmażana doskonale komponuje się z różnego rodzaju daniami, poczynając od dań mięsnych, na pulpetach i plackach ziemniaczanych kończąc. Taka marchew jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo marchew zasmażaną można przygotować na słodko lub słono- w zależności od upodobań domowników. 😉 Dodatkowo ten przepis na zasmażaną marchewkę może być podstawą do przygotowania marchewki z groszkiem. Dowiedzcie się, jak zrobić marchewkę zasmażaną w prosty sposób! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Jak zrobić marchewkę zasmażaną: |
2 Gotowe | Marchewkę ugotować do miękkości, najlepiej bez przykrycia, aby przynajmniej połowa wody odparowała podczas gotowania. Jeśli wody wyparuje zbyt dużo, należy ją uzupełnić (do połowy warzywa). Gdy marchew będzie miękka, zestawić garnek z ognia. UWAGA! Ugotowanej marchewki nie odcedzamy! |
3 Gotowe | Jak zrobić zasmażkę: |
4 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Kiedyś w restauracjach zamawiało się mielonego i marchewkę z groszkiem ” pod beszamelem”.🥕🫛🤗
Pychota 😋
Troche inna forma ale pycha
Zabrakło mi w przepisie informacji o tłuszczu(najlepiej maśle) dodanego do marchewki podczas gotowania. Tłuszcz podczas gotowania marchewki powoduje lepsze rozpuszczenie się karotenu a co za tym idzie intensywniejszą barwę samej marchewki.
A mi na myśl przyszedł mielony
Właśnie też pomyślałam o schabowym jak zobaczyłam tą marchewkę. Ja jeszcze bardzo lubię marchewkę z groszkiem, taką gotowaną 🙂
Świetny przepis Pani Asiu! Taka marchew idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu ze schabowym 🙂