Marchewka zasmażana

marchewka na ciepło do obiadu

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2 duże marchewki
+/- 2 szklanki wody
2 łyżki natki pietruszki
Do zasmażki:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Składniki

  • Do zasmażki:

Opis dania

Udostępnij

Marchewka zasmażana jest doskonałą alternatywą dla surówki, którą można przygotować jako dodatek do obiadu. Marchewka zasmażana doskonale komponuje się z różnego rodzaju daniami, poczynając od dań mięsnych, na pulpetach i plackach ziemniaczanych kończąc. Taka marchew jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatkowo marchew zasmażaną można przygotować na słodko lub słono- w zależności od upodobań domowników. 😉 Dodatkowo ten przepis na zasmażaną marchewkę może być podstawą do przygotowania marchewki z groszkiem. Dowiedzcie się, jak zrobić marchewkę zasmażaną w prosty sposób! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Jak zrobić marchewkę zasmażaną:

Marchewkę obrać, pokroić według uznania w talarki lub kostkę. Pokrojoną marchew przełożyć do garnka, zalać wodą (podane proporcje są orientacyjne, wody musi być nieco ponad poziomem marchewki).

2
Gotowe

Marchewkę ugotować do miękkości, najlepiej bez przykrycia, aby przynajmniej połowa wody odparowała podczas gotowania. Jeśli wody wyparuje zbyt dużo, należy ją uzupełnić (do połowy warzywa). Gdy marchew będzie miękka, zestawić garnek z ognia.

UWAGA! Ugotowanej marchewki nie odcedzamy!

3
Gotowe

Jak zrobić zasmażkę:

Na patelnię przełożyć masło, dodać mąkę i podgrzewać, aż masło się rozpuści i połączy się z mąką- zasmażka do marchewki powinna być dość lejąca, bez grudek. Jeśli mąka nam się zgrudkowała, możemy dodać odrobinę więcej masła, by doprowadzić zasmażkę do stanu ciekłego. ;)

4
Gotowe

Przygotowaną zasmażkę wlać do ugotowanej marchewki, dokładnie wymieszać. Marchewkę podgrzać na małym ogniu, by zasmażka nieco zgęstniała. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić marchewkę zasmażaną solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wskazówka:

  • Jeśli chcemy przygotować marchewkę zasmażaną na słodko, przyprawiamy ją jedynie cukrem- opcjonalnie możemy dodać do niej odrobinę śmietany.

Jak zrobić groszek z marchewką?

Zasada przygotowania marchewki zasmażanej z groszkiem będzie identyczna, jak w powyższym przepisie.

  • Jeśli używamy groszku z puszki, po odsączeniu dodajemy go do marchewki przez dodaniem zasmażki.
  • Jeśli dysponujemy groszkiem mrożonym, dodajemy go do marchewki w połowie gotowania.

Dalszy proces przygotowania zasmażanej marchewki z groszkiem przebiega według przepisu. Warto jednak pamiętać, żeby groszku z marchewką nie mieszać zbyt intensywnie. 😉

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

leniwe z serem
poprzedni
Kopytka z serem (kluski leniwe z ziemniakami)
Ryż z warzywami
następny
Ryż z warzywami i kurczakiem

Komentarze Ukryj komentarze

Zabrakło mi w przepisie informacji o tłuszczu(najlepiej maśle) dodanego do marchewki podczas gotowania. Tłuszcz podczas gotowania marchewki powoduje lepsze rozpuszczenie się karotenu a co za tym idzie intensywniejszą barwę samej marchewki.

Właśnie też pomyślałam o schabowym jak zobaczyłam tą marchewkę. Ja jeszcze bardzo lubię marchewkę z groszkiem, taką gotowaną 🙂

Skomentuj