Składniki
- 300-500 g mięsa z piersi kurczakawcześniej usmażone
- 200 g pieczarekwcześniej usmażone
- 250 g żółtego seragouda lub edamski
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 litra przegotowanej wody
- 2 łyżki mąki
- oregano, bazylia, papryka słodka mielona, szczypta ziarenek smaku, sól i pieprz kolorowy do smaku
- 0.5 kg makaronu
Opis dania
Ten przepis zaliczany jest do kuchennego recyklingu. Wykorzystałam w nim wszystkie składniki, które pozostały mi z przygotowania nadziewanych naleśników. Połączenie mięsa z kurczaka, pieczarek i żółtego sera, w towarzystwie sosu pomidorowego i makaronu, okazało się być strzałem w dziesiątkę i świetnym pomysłem na obiad. Teraz dość często wracam do tego przepisu, przygotowując go od podstaw. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić według uznania i podsmażyć na maśle do czasu odparowania wody. |
2 Gotowe | Sporządzić "zaklepkę" z wody, mąki i łyżki oliwy. Do mięsa i pieczarek dodać koncentrat pomidorowy i rozprowadzić, delikatnie podgrzewając. Do wywaru dodać zaklepkę i zredukować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku, bazylią, oregano i papryką słodką. Dla złagodzenia smaku, do sosu można dolać odrobinę śmietanki do zup i sosów. Na samym końcu dodać starty na małych oczkach żółty ser i wymieszać tak, by ser delikatnie się rozpuścił. |
3 Gotowe | Makaron gotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. |
Komentarze Ukryj komentarze
Wygląda pysznie.
Lubię takie przepisy i czasem sie przydają – szczególnie po świętach jak zostaje dużo składników z innych potraw 🙂