Kotlety jajeczne

Przepis na kotlety jajeczne

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 10 kotletów jajecznych:
10 jaj
3 łyżki bułki tartej
350 g żółtego sera
1 średnia cebula
1 garść swieżego szczypiorku
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
0.5 szklanki bułki tartej do panierowania
Składniki do surówki:
0.5 główki sałaty lodowej
2 pomidory
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki

  • Składniki na 10 kotletów jajecznych:

  • Składniki do surówki:

Opis dania

Udostępnij

Przepis na kotlety jajeczne z serem. Kotlety z jajek zaliczają się do dań wegetariańskich, a co ciekawe – same kotlety jajeczne możesz dowolnie urozmaicać o dodatkowe składniki. Ja kotlety jajeczne zwykle przygotowuję z serem, szczypiorkiem i cebulą, jednak te składniki można dowolnie modyfikować, dodając do kotletów z jajek, np. pieczarki. Istnieje także nieodłączny dylemat, z czym podawać kotlety jajeczne – moją propozycją podania kotletów jajecznych są frytki z piekarnika lub frytkownicy beztłuszczowej, a także szybka surówka z sałaty lodowej, pomidora i ogórka. Kotlety jajeczne z mojego przepisu nie rozpadają się podczas smażenia i wychodzą każdemu! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie kotletów jajecznych:

9 jaj ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ser także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do jajek. Dodać posiekany szczypior, jedno świeże jajko, sól i pieprz, dobrze wymieszać.

2
Gotowe

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła, dodać do masy z jajek. Do całości dodać bułkę tartą, masę dokładnie wyrobić. Z masy formować kotleciki pożądanej wielkości, dobrze dociskając. Kotlety jajeczne obtoczyć w bułce tartej.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzać olej. Na dość mocno rozgrzany tłuszcz układać kotleciki z jaj, smażyć z obu stron na złocisty kolor.

4
Gotowe

Przygotowanie surówki z sałaty lodowej:

Sałatę dokładnie umyć, porwać listki na mniejsze kawałki. Pomidorki sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dorzucić do sałaty. Cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw. W kubeczku połączyć oliwę, sól i zioła, dokładnie wymieszać i tak przygotowanym dipem polać warzywa. Całość dokładnie wymieszać.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tortilla z kurczakiem
poprzedni
Tortilla z kurczakiem
następny
Zupa z włoskiej kapusty z chipsami z boczku

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj