Składniki
- 0.5 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła min. 80% (200 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany gęstej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- cukier gruby do posypania ciastek maślanych
Opis dania
Przepis na ciastka maślane to z pewnością jedna z tych recept, której nie może zabraknąć w żadnym zeszycie z przepisami. Kruche ciastka z cukrem są bardzo uniwersalne, a zarazem uwielbiane przez wszystkich. Przygotowanie takich ciasteczek maślanych nie jest pracochłonne, a dodatkowo takie ciasteczka kruche możemy przechowywać w pudełku na ciastka przez długi czas. Sekretem najlepszych ciasteczek maślanych jest dobrej jakości masło, którego zawartość tłuszczu nie powinna być mniejsza niż 80%. Dodatkowo ciastka maślane są idealne dla dzieci– maluchy chętnie chrupią takie domowe kruche ciasteczka, a samo ich przygotowanie wspólnie z rodzicami z pewnością sprawi im dużo frajdy.
Ja swoje ciastka maślane najczęściej robię z cukrem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis dowolnie modyfikować. Jeśli chcemy kakaowe ciasteczka, wystarczy dodać do ciasta odrobiny kakao. Ciekawą opcją jest także przygotowanie łaciatych ciasteczek maślanych- w tym przypadku wystarczy ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać ciemnego kakao. Bez problemu możemy także przygotować ciastka maślane z dżemem, zamiast cukru. Jeśli chcemy przygotować ciastka kruche z czekoladą, do ciasta wystarczy dodać posiekaną czekoladę lub nietopliwe kropelki czekoladowe.
Poniższy przepis na ciastka maślane jest na tyle uniwersalny, że oprócz dowolnej modyfikacji przepisu, możemy wykrawać przeróżne kształty, odciskać stempelki, a baza może posłużyć również jako spód do tary, sernika czy kruchych babeczek. Nic, tylko zakasać rękawy i wykrawać przepyszne, kruche ciastka maślane!
Z podanych proporcji wychodzi około 60 sztuk ciasteczek maślanych. Ilość uzależniona jest od wielkości foremek i stopnia rozwałkowania ciasta.
Przygotowanie
1 Gotowe | Ciastka maślane- przygotowanieMąkę (500 g) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło (200g) przełożyć do miski, dodać cukier (3/4 szkl.), śmietanę gęstą (2 łyżki), żółtka (2 szt.) i całe jajko, całość posiekać nożem. Dodać mąkę z proszkiem i wyrobić na jednolitą masę. Zbitą kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut. Jeśli chcemy sobie ułatwić sprawę, możemy ciasto na kruche ciastka maślane przygotować w malakserze. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misie malaksera z ostrzem "S" i miksować do czasu, aż ciasto zbije się w kulę. Po tym czasie ciasto przełożyć do miski i w razie konieczności delikatnie jeszcze wyrobić ręcznie. Ciasto na maślane ciastka włożyć do lodówki i schłodzić jak wyżej. |
2 Gotowe | Schłodzone ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na pożądaną grubość- ja wolę bardziej cienkie ciasteczka, dlatego ciasto rozwałkowuję na grubość około 0,3-0,5 cm. Jeśli lubimy bardziej konkretne ciastka kruche, możemy spokojnie rozwałkować grubiej. :) Z ciasta wycinać dowolne kształty. Wykrojone ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciasteczka maślane ponakłuwać widelcem, posypać cukrem. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Jakiej najlepiej użyć śmietany gęstej? Chodzi o kwaśną ale lepiej 12% czy 18%?
Ja używam albo tej albo tej, nie ma dużej różnicy. Najczęściej jednak kupuję 12 🙂
Uwielbiam kruche ciasteczka maślane, ale nigdy nie wiedziałem jak je zrobić. Teraz wiem, więc biorę się za pieczenie 😀 Idealnie nadadzą się do porannej kawy!
Super przepis – nie ma problemów z utrzymaniem proporcji, a często właśnie w najprostszych recepturach jest coś nie tak. Wspólne pieczenie to super rozrywka dla całej rodziny! Dzieci chętnie angażują się w prace kulinarne, chociaż oczywiście zdarzają się wyjątki. My dekorujemy kruche ciasteczka niczym pierniki (za którymi nie przepadamy). Jestem w szoku, że takie wypieki można przechowywać nawet do dwóch miesięcy. Myślałam, że tydzień-dwa to już max, jednak ja mam bzika na punkcie świeżej żywności.
Ostatnio robiłam i nie ukrywam, że wyszły zacne! Świetny przepis
Cieszy mnie to 🙂
Jedno jest pewne, nie przejdę obojętnie obok takich ciasteczek! 😀