Składniki
- 1-1.5 litra wody
- 0.5 litra zakwasu do barszczuzakwas z mąki pszennej
- 4 laski białej kiełbasy (surowej)
- 1 średnia marchewka
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu tartego
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka majeranku
- do smaku sól i pieprz
- ugotowane na twardo jajkailość wg uznania
Opis dania
Barszcz biały tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, z dodatkiem białej kiełbasy i ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Barszcz w wielu domach, podobnie zresztą jak żurek, stanowi nieodłączny element Wielkanocnego śniadania, jednak doskonale sprawdzi się również jako świetny obiad nie tylko w okresie Wielkanocy. Domowy barszcz nie jest trudny do wykonania, dlatego też warto zrezygnować z popularnego w ostatnim czasie barszczu z torebki i przygotować go samemu, tym bardziej, że w sklepach dostępne są dobrej jakości zakwasy. Warto również pamiętać, że zakwas do barszczu powinien być sporządzony z mąki pszennej. W tym wpisie przedstawię Wam mój przepis na barszcz biały na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem.
Przygotowanie
1 Gotowe | Do garnka przelać wodę, dodać liście laurowe i kuleczki ziela angielskiego. Do gorącej wody wrzucić białą kiełbasę i parzyć na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyłowić kiełbasę i obrać z kiszki. |
2 Gotowe | Marchew umyć i obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Marchewkę dodać do wywaru, w którym gotowała się kiełbasa, gotować jeszcze przez około 15 minut, aż marchew zrobi się miękka. Wywar zestawić z ognia, wlewać zakwas cały czas mieszając. Barszcz postawić z powrotem na ogniu, wsypać majeranek i doprowadzić do zagotowania. Barszcz biały pod wpływem zawartej w zakwasie mąki powinien zgęstnieć podczas gotowania. |
3 Gotowe | Do gorącego wywaru dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i chrzanem, zabielić śmietaną (śmietanę przed dodaniem do barszczu należy "zahartować", aby nie zwarzyła się po dodaniu do kwaskowej zupy). Z białego barszczu przed podaniem można wyłowić listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego. |
4 Gotowe | Ja sparzoną wcześniej białą kiełbasę do barszczu dodatkowo podsmażam na niewielkiej ilości smalcu, gdyż nam najbardziej smakuje w takiej właśnie formie. Barszcz biały na zakwasie podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, białą kiełbasą i świeżym pieczywem. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zawsze robiłem żurek ale chętnie spróbuję barszczu białego w takiej postaci. Myślę, że zarówno do barszczu jaki i do żurku sprawdzi się kiełbasa biała parzona od zakładu mięsnego Karol, którą z powodzeniem używam do wielu dań. Polecam
Ja również spróbowalam skusiłam się bo prosty przepis i… nie polecam. Tradycyjnie gotowany barszcz na bulionie w pełnym bukiecie warzyw jest znacznie lepszy. Drogi na skróty nie zawsze są skuteczne.
Spróbowałam, pyszne!
Bardzo się cieszę! 🙂
Przepis wielkanocny jakiego szukałam 🙂