Składniki
- duże opakowanie szpinaku (około 350-400g)
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 2 mniejsze pietruszki (korzeń)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1-1.5 litra wody lub bulionu
- 1 serek topiony śmietankowy (100g)
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku
- 1/3 szklanki śmietanki do zup (18%)
- jajka ugotowane na twardo
Opis dania
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z jajkiem i ziemniakami, którą z całego serca polecam. Zupa ze szpinakiem jest szybka i bardzo łatwa do przygotowania, a dodatkowo jest idealna na przemycenie w zupie jakże wartościowego szpinaku. Smak zupy szpinakowej jest naprawdę niepowtarzalny, a mój 2-latek oszalał na jej punkcie. 🙂 Podana z ugotowanym na twardo jajkiem, z dużą ilością ziemniaków i innych warzyw, zupa szpinakowa jest prawdziwą bombą witaminową i jest naprawdę sycąca. Spróbujcie sami! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w dość dużą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki lub kostkę (według uznania). Cebulę i czosnek drobno posiekać. |
2 Gotowe | W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki i smażyć przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać posiekaną cebulę i czosnek, całość smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli. |
3 Gotowe | Warzywa zalać wodą (lub bulionem), gotować na niewielkim ogniu, aż do miękkości warzyw (około 30 minut). W tym czasie przygotować szpinak. Szpinak przełożyć na sito, dokładnie umyć. W razie konieczności odłamać grubsze łodyżki. Koper posiekać. |
4 Gotowe | Umyty świeży szpinak dodać do zupy, gotować do czasu, aż widocznie zwiędnie. Do zupy dodać posiekany koper i serek topiony. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż ser dokładnie się rozpuści. Zupę szpinakową doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem z cytryny i gałką muszkatołową. |
5 Gotowe | Zupę szpinakową zestawić z ognia, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i świeżym pieczywem. |