Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0.75-1 litr bulionu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- posiekana natka pietruszki do posiekania
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany płynnej 18%
Opis dania
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego też powinniśmy maksymalnie korzystać z jego dobrodziejstw. Szparagi możemy przygotować na wiele ciekawych sposobów, a jednym z nich jest zupa szparagowa. Zupę szparagową możemy przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów, a warto jest spróbować obu, bo są naprawdę pyszne. Ja swoją kremową zupę szparagową najczęściej przygotowuję jednak z zielonych szparagów i przepis na tę właśnie pychotkę przedstawię Wam poniżej. Zupa szparagowa z zielonych szparagów jest bardzo prosta i dość szybka do zrobienia, dlatego też szczególnie polecam Wam jej przygotowanie. 🙂 Poznajcie mój przepis na wiosenną zupę szparagową krem!
Przygotowanie
1 Gotowe | Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Ziemniaki i korzeń pietruszki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Łodygi szparag pokroić, główki zostawić do dekoracji. |
2 Gotowe | W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę. do garnka dorzucić pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki, całość smażyć jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie dodać szparagi, podsmażać przez około 2 minuty, ciągle mieszając. |
3 Gotowe | Warzywa zalać gorącym bulionem - powinno być go około 1 cm ponad warzywami. Całość zagotować, gotować do miękkości warzyw. W tym czasie możemy przygotować główki szparagów (patrz krok 5). |
4 Gotowe | Gdy warzyw będą miękkie, zupę zestawić z ognia, zblendować na gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ja swoją zupę szparagową podaję z podsmażonymi na maśle główkami szparagów i prażonymi migdałami, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. |
5 Gotowe | Blanszowanie główek szparagów:W garnku zagotować niewielką ilość wody z odrobiną soli i cukru. Do gotującej wody wrzucić główki szparagów, gotować przez około 0.5-1 minutę. Główki szparagów wyłowić łyżką cedzakową, przełożyć do lodowatej wody (najlepiej z dodatkiem lodu), aby zatrzymać proces gotowania, odcedzić. Tak przygotowane główki możemy podsmażyć na niewielkiej ilości masła i dodać odrobinę bułki tartej. |
Komentarze Ukryj komentarze
Bardzo dobra zupa
Właśnie zrobiłam. Totalnie bez smaku nawet z solą i przyprawami. Dodałam soku z cytryny i jest w miarę ok ale drugi raz na pewno nie zrobię. Szkoda szparagów.
Smak zależy w głównej mierze od składników, jakich używamy 🙂 ja swoją robiłam ze szparagów kupionych od gospodarza i warzyw z własnej uprawy, a to robi już bardzo dużo, jeśli chodzi o smak 😊 ale dziękuję za opinię! 🙂
właśnie ją przyrządzam. Myślę, że będzie wspaniała.
Mam nadzieję, że będzie smakować 😊🙂
Właśnie ją jem – wspaniała <3 serdecznie dziękuję 😀
Cieszę się, że smakuje! 🙂