Składniki
- 1,5 litra wywaru mięsnegogoowany na żeberkach (500 g żeberek)
- 1 słoik ogórków kiszonych
- 2 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- 8 jaj
- 1/3 szklanki mąkido sporządzenia zaklepki
- 0.5 szklanki wodydo sporządzenia zaklepki
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- do smaku sól i pieprz
Opis dania
Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej i przygotowywana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem ogórków kiszonych startych na tarce lub przecieru ogórkowego. W każdym domu przygotowywana jest inaczej – jedni dodają ryż, inni jajka. Najczęściej gotowana jest na żeberkach, a podstawą są ziemniaki i oczywiście ogórki. U mnie przygotowuje się zupę ogórkową z ziemniakami i jajkiem, czasami także z dodatkiem podsmażonej kiełbasy. Taki też przepis przedstawiam poniżej. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie wywaruŻeberka dokładnie umyć, przełożyć do garnka. Zalać 1,5 litra zimnej wody i gotować na wolnym ogniu. Nie doprowadzać do zagotowania. Z wywaru usunąć szumowiny (najlepiej za pomocą drobnego sitka). Warzywa obrać, opłukać. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować do miękkości przez około 20 minut. |
2 Gotowe | Ogórki zetrzeć na tarce. Gdy warzywa (szczególnie ziemniaki) będą miękkie, do wywaru dodać ogórki. - w innym przypadku kwas z ogórków spowoduje, iż warzywa będą niedogotowane. Do wywaru dodać także przecedzony kwas/wodę z ogórków. Gotować jeszcze przez chwilę, aż ogórki będą miękkie. |
3 Gotowe | Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie sporządzić zaklepkę z mąki, śmietany i wody. Dodać do zupy, by uzyskać pożądaną gęstość, zagotować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać obrane ze skorupek jajka, pokrojone w ćwiartki. Do zupy ogórkowej możemy dodać także 2-3 laski kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej. |
Komentarze Ukryj komentarze
Im kwaśniejsze ogórki, tym lepsza zupa ogórkowa. Kwasu w zupce nigdy za wiele 😀
Jestem tego samego zdania! 😀