Składniki
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 2 mniejsze marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 słoiki passaty pomidorowejjeden słoik ma około 750g
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 litr wody/bulionu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kolendryja używam kolendry w ziarnach i rozgniatam w moździeżu
- 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego
- 0.5-1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
Opis dania
W ostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w nieco innym wydaniu, to gorąco polecam zupę meksykańską. Taka zupa meksykańska jest idealna na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa i jest meeega sycąca. W zupie meksykańskiej znajduje się ogrom dodatków, które sprawiają, że staje się ona bardzo syta- mięso mielone, kukurydza, fasola, pomidory… Dodatkowo zupę meksykańską możemy przygotowywać wedle własnych upodobań- na ostro i w wersji łagodnej. Przepis na zupę meksykańską nie jest skomplikowany, a jej przygotowanie jest banalnie proste.
Do zupy meksykańskiej z mięsem mielonym możemy bez problemu użyć wieprzowiny bądź wołowiny- wszystko zależy od naszych upodobań. Ja najczęściej zupę mexykańską przygotowuję z mięsem wieprzowym, z dodatkiem rzymskiego kuminu, kolendry i odrobiną pieprzu cayenne. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę meksykańską, możecie pokusić się o dodatek świeżej, posiekanej papryczki chili. Jednak nie polecam przesadzać z dodatkiem ostrości, gdyż „zabije” ona cały smak zupy meksykańskiej. No to jak, próbujemy? 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę i czosnek posiekać. Do garnka przełożyć mięso mielone, dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek (ważne, by była przeznaczona do smażenia), podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 3 minuty mieszając, by całe mięso się ścięło. |
2 Gotowe | Do smażącego się mięsa dodać kolendrę, kumin i paprykę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty, by przyprawy uwolniły swój aromat. Do garnka dorzucić startą marchewkę, cebulę i czosnek, delikatnie zmniejszyć ogień i podsmażać jeszcze przez chwilę, aż cebula widocznie się zeszkli. |
3 Gotowe | Do garnka wlać passatę pomidorową i wodę/bulion. Zupę meksykańską gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie do zupy dodać fasolę i kukurydzę, gotować jeszcze przez około 10 minut. |
4 Gotowe | Zupę meksykańską doprawić do smaku solą i pieprzem. Pikantność zupy dostosować do własnych upodobań. Ja swoją zupę meksykańską podaję ze świeżo posiekaną kolendrą bądź pietruszką oraz dodatkiem startego sera, jak grana padano, parmezan, bursztyn bądź rubin. |
Komentarze Ukryj komentarze
Ahh uwielbiam kuchnie meksykańską! Super pasja i dzięki za przepis!