Domowe nachos
- jak zrobić nachosy?

nachosy przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej czasami zastępuję owsianą
0.5 szklanki gorącej, przegotowanej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki kolendry
0.5 łyżeczki kuminu rzymskiego
0.5 łyżeczki papryki słodkiej

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Nachos to nic innego jak małe i mega chrupkie kawałki tortilli, zapieczonej z wszelkiego rodzaju przyprawami i dodatkami. Nachosy wywodzą się z kuchni meksykańskiej i najczęściej podawane są w towarzystwie wszelkiego rodzaju sals, zarówno tych ostrych, jak i tych łagodnych (np. salsa serowa, paprykowa, pomidorowa czy guacamole). Takie nachosy stanowią świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi, wieczoru filmowego czy dodatku do wszelkiego rodzaju dań, jak np. zupa meksykańska czy sałatka z nachosami.

Z racji, że w naszym domu ta chrupka przekąska jest dość częstym bywalcem, chciałabym przedstawić Wam mój przepis na domowe nachosy. Ta przekąska jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej główną zaletą jest fakt, że wiemy co znajduje się w jej składzie. Domowe nachosy bowiem, nie posiadają polepszaczy smaku czy oleju palmowego, jak to jest w przypadku nachosów ze sklepu. Do przygotowania nachos w domu wystarczy mąka kukurydziana (choć z braku laku na zdjęciu nachosy z mąki owsianej), mąka pszenna, woda, ulubione przyprawy i odrobina chęci. Jeśli więc jesteś wielkim zwolennikiem nachos, postaw na przygotowanie ich w domu! Gwarantuję, że jeśli raz przyrządzisz nachosy w domu, rzadziej zaczniesz sięgać po nie w sklepie. 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę kukurydzianą (czasami zastępuję mąką owsianą), przyprawy i oliwę, delikatnie zamieszać. Do mąki wlać gorącą wodę, energicznie (ale ostrożnie!) wymieszać, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.

Ze względu na różną chłonność mąki, ilość wody podana w przepisie może nieco się różnić. W razie konieczności, do ciasta można dodać więcej wody.

2
Gotowe

Ciasto wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie zwarte i elastyczne (można spróbować wyrobić ciasto ręką, ale poprzez dodatek gorącej wody należy uważać na jego temperaturę). Ja w wyrabianiu ciasta na nachos posiłkuję się robotem.

3
Gotowe

Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, należy odstawić je na około 10-15 minut, aby ostygło i odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części. Każdą część ciasta cieniutko rozwałkować- ciasto powinno niemal prześwitywać.

4
Gotowe

Z ciasta powycinać trójkąty pożądanej wielkości- można pokroić je w paski i z nich wykrawać trójkąty. Ja jednak z rozwałkowanego ciasta wycinam kółka i każde z nich dzielę na ósemki.

5
Gotowe

Trójkąciki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą partię nachos piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 10-15 minut do zarumienienia.

Wskazówka:

  • Do domowych nachos można dodać inne, ulubione przyprawy. Jeśli lubimy nachosy na ostro możemy pokusić się o dodatek np. pieprzu cayenne lub ostrej papryki.
  • Nachosy przed pieczeniem można posypać niewielką ilością soli.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ziemniaczane róże
poprzedni
Róże z ziemniaków

Komentarze Ukryj komentarze

Szukam przepisów kuchni meksykańskiej i trafiłam na Pani przepis na nachosy, które uwielbiam, zachęciła mnie Pani do wykonania „domowej próby” tych pyszności, dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj