Składniki
- 3 garście roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- ćwiartka czerwonej cebulki
- 1 garść ziaren słonecznika
Dip do sałatki z roszponki:
- 1 mały ząbek czosnku
- 0.5 łyżeczki miodu
- 0.5 łyżeczki octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
- 1.5 łyżki oleju
Opis dania
Cześć! W mojej kuchni na dobre zawitała już wiosna, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam świetny przepis na pyszną, orzeźwiającą sałatkę z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Taka sałatka z roszponką stanowi doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie sprawdza się w sezonie grillowym. Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia i wyśmienicie współgra z daniami mięsnymi, rybnymi, a przede wszystkim z daniami z grilla.
Przygotowanie
1 Gotowe | Roszponkę dokładnie umyć i odsączyć (na sitku lub papierowym ręczniku), przełożyć do miski. Pomidorki dokładnie umyć, przekroić na pół i dodać do roszponki. Cebulkę drobno posiekać, dodać do sałaty. Do całości dodać słonecznik. |
2 Gotowe | Przygotowanie dipu:Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do małej miseczki. Do czosnku dodać miód, ocet lub sok z cytryny, olej i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę z roszponki i dokładnie wymieszać. |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy słonecznik ma być prażony?
Można podprażyć, ale nie ma konieczności 🙂
Uwielbiam takie sałatki. Świetny sposób na przemycenie witamin 🙂
Moja ulubiona, często u nas gości 🙂