Sałatka z roszponką
i pomidorkami

Sałatka z roszponką i pomidorkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
3 garście roszponki
6 pomidorków koktajlowych
ćwiartka czerwonej cebulki
1 garść ziaren słonecznika
Dip do sałatki z roszponki:
1 mały ząbek czosnku
0.5 łyżeczki miodu
0.5 łyżeczki octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
1.5 łyżki oleju

Składniki

  • Dip do sałatki z roszponki:

Opis dania

Udostępnij

Cześć! W mojej kuchni na dobre zawitała już wiosna, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam świetny przepis na pyszną, orzeźwiającą sałatkę z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Taka sałatka z roszponką stanowi doskonały dodatek do obiadu, a także idealnie sprawdza się w sezonie grillowym. Sałatka jest bardzo szybka do zrobienia i wyśmienicie współgra z daniami mięsnymi, rybnymi, a przede wszystkim z daniami z grilla.

Przygotowanie

1
Gotowe

Roszponkę dokładnie umyć i odsączyć (na sitku lub papierowym ręczniku), przełożyć do miski. Pomidorki dokładnie umyć, przekroić na pół i dodać do roszponki. Cebulkę drobno posiekać, dodać do sałaty. Do całości dodać słonecznik.

2
Gotowe

Przygotowanie dipu:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do małej miseczki. Do czosnku dodać miód, ocet lub sok z cytryny, olej i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę z roszponki i dokładnie wymieszać.

Wskazówka:

  • Sałatkę z roszponki możemy wzbogacić o ulubiony ser – feta, mozzarella, ser kozi lub inny.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na ciasto marchewkowe
poprzedni
Ciasto marchewkowe prosty przepis
Wiosenna surówka z rzodkiewki
następny
Surówka z rzodkiewki

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj