Składniki
- 1 cały kurczak
- 1 butelka piwa jasnego lub ciemnegou mnie Żywiec ALE
Do marynaty:
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5-1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 2-3 szczypty cząbru
- 2-3 szczypty rozmarynu
- pieprz
Opis dania
Dziś prezentuje Wam się kurczak pieczony na butelce, który jest świetnym i dość efektownym pomysłem z obiad. Taki kurczak na piwie jest soczysty i ma mega chrupiącą skórkę, dlatego z pewnością zaskoczy nie tylko domowników, ale także zaproszonych na obiad gości. Kurczak na butelce wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy- wystarczy go odpowiednio zamarynować, posadzić na butelce, wstawić do piekarnika i raz po raz polewać. Niezłym pomysłem jest upieczenie wraz z kurczakiem ziemniaków i innych warzyw, np. marchewki, buraków czy papryki. Jeśli więc masz odpowiednio duży piekarnik, dysponujesz kurczakiem w całości i masz odrobinę czasu, to koniecznie przygotuj kurczaka na butelce z piwem- efekt wow gwarantowany! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Kurczak na butelce- przygotowanie:Do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Kurczaka natrzeć marynatą z zewnątrz i w środku. Zamarynowanego kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by mięso nabrało aromatu przypraw. Z butelki piwa usunąć naklejki- najlepiej wstawić ją na kilka minut do wody, wtedy naklejka odklei się niemal sama. Butelkę dokładnie wyszorować, by nie pozostał na niej klej. |
2 Gotowe | Jak upiec kurczaka na butelce?Butelkę z piwem wstawić do naczynia żaroodpornego lub mniejszej blaszki. W ten sposób piwo i wszystkie soki z kurczaka nie będą rozpływały się po dużej blaszce, a będą niezbędne do polewania kurczaka na butelce w trakcie pieczenia. Naczynie z butelką ustawić na dużej blaszce i posadzić kurczaka na butelce. Kurczak musi siedzieć tak, by szyjka butelki wystawała trochę ponad nim. Dla zapewnienia lepszej stabilności, nogi kurczaka na butelce można związać razem, np. nitką. |
3 Gotowe | Ile piec kurczaka na butelce? |
Komentarze Ukryj komentarze
Pamiętam jak moja mama robiła takiego kurczaka na butelce! To było niebo w gębie! Marynata to ważna sprawa. Kurczak musi smakować 😀 Ja osobiście dodałabym oliwy smakowej do marynaty np tej z czosnkiem Monini albo tej pikantnej. I myślę, że kurczak byłby aromatyczny i soczysty 🙂
Można, nie ma przeszkód 😀
Ja właśnie czasami dodaję tej pikantnej albo z bazylią, fajnie podkręca smak i aromat. 🙂
Chciałam zapytać czy piekarnik ustawiamy termoobieg Ggóra dół czy może jakoś inaczej ? I jakiego piwa najczęściej Pani uzywa
Piekarnik bez termoobiegu, tylko góra-dół 🙂 a piwo zależy, jakie akurat mam – w przepisie wspomniałam o żywcu ALE 🙂
Wygląda smakowicie. Jestem ciekawy, czy mięso z drobiu pasuje do ziół i przypraw takich jak miechunka. Uwielbiam posiadać bio surowce w swojej kuchni, dlatego mam nadzieję, że uda mi się urozmaicić Twój przepis i zaprezentować żonie. Trzymaj kciuki 😉
Pozdrawiam.
Trzymam! 💪
Dzięki za przepis! Spróbowałam go i się udało! Akurat miałam butelkę perły więc się przydała. Mąż był zachwycony tym daniem i już powiedział, że chce więcej!
Super! 🙂
Kilkakrotnie robiłam w ten sposób i za każdym razem wychodzi pysznie i znika w mig.
Świetny przepis, mięso mega kruche i soczyste zarazem! Zawsze wydawało mi się to czarną magią, ale dzięki Twojemu przepisowi wreszcie odważyłam się przygotować kurczaka w całości! Przepis leci do ulubionych oczywiście 🙂
Kurczak wygląda zjawiskowo, robi duże wrażenie:) Jak smakuje równie dobrze, to będę mega zadowolona. Jutro się za niego biorę, to się przekonam:D