Kurczak na butelce
(kurczak na piwie)

Kurczak na piwie przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 cały kurczak
1 butelka piwa jasnego lub ciemnego u mnie Żywiec ALE
Do marynaty:
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
0.5-1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
2-3 szczypty cząbru
2-3 szczypty rozmarynu
pieprz

Składniki

  • Do marynaty:

Opis dania

Udostępnij

Dziś prezentuje Wam się kurczak pieczony na butelce, który jest świetnym i dość efektownym pomysłem z obiad. Taki kurczak na piwie jest soczysty i ma mega chrupiącą skórkę, dlatego z pewnością zaskoczy nie tylko domowników, ale także zaproszonych na obiad gości. Kurczak na butelce wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy- wystarczy go odpowiednio zamarynować, posadzić na butelce, wstawić do piekarnika i raz po raz polewać. Niezłym pomysłem jest upieczenie wraz z kurczakiem ziemniaków i innych warzyw, np. marchewki, buraków czy papryki. Jeśli więc masz odpowiednio duży piekarnik, dysponujesz kurczakiem w całości i masz odrobinę czasu, to koniecznie przygotuj kurczaka na butelce z piwem- efekt wow gwarantowany! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Kurczak na butelce- przygotowanie:

Do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Kurczaka natrzeć marynatą z zewnątrz i w środku. Zamarynowanego kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by mięso nabrało aromatu przypraw.

Z butelki piwa usunąć naklejki- najlepiej wstawić ją na kilka minut do wody, wtedy naklejka odklei się niemal sama. Butelkę dokładnie wyszorować, by nie pozostał na niej klej.

2
Gotowe

Jak upiec kurczaka na butelce?

Butelkę z piwem wstawić do naczynia żaroodpornego lub mniejszej blaszki. W ten sposób piwo i wszystkie soki z kurczaka nie będą rozpływały się po dużej blaszce, a będą niezbędne do polewania kurczaka na butelce w trakcie pieczenia. Naczynie z butelką ustawić na dużej blaszce i posadzić kurczaka na butelce. Kurczak musi siedzieć tak, by szyjka butelki wystawała trochę ponad nim.

Dla zapewnienia lepszej stabilności, nogi kurczaka na butelce można związać razem, np. nitką.

3
Gotowe

Ile piec kurczaka na butelce?

Tak przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 2 godziny. Średnio co pół godziny polewać kurczaka piwem, które znajduje się w dolnym naczyniu.

Kurczak na butelce bez piwa- co zamiast piwa?

Jeśli z jakichś przyczyn nie możemy lub nie chcemy kurczaka z piwem, możemy użyć cydru, białego wina lub bulionu. Dobrym sposobem jest także kurczak na butelce z wodą (pamiętaj tylko, że butelka musi być szklana ;D).

Kurczak na piwie- piwo nie kipi

Jeśli zauważymy, że po około 30 minutach pieczenia kurczaka na butelce piwo nie kipi, wystarczy wsypać do szyjki butelki pół łyżeczki soli. Jednak spokojnie- kurczak nie będzie przez to słony, ale proces pieczenia kurczaka na butelce przebiegnie zgodnie z planem.

Kurczak na piwie z puszki

Jeśli okaże się, że nasz piekarnik nie jest na tyle duży, by kurczak swobodnie w nim stał, do jego przygotowania możemy użyć puszki, która jest nieco niższa. Jeśli standardowa puszka piwa nadal jest zbyt duża, dobrą alternatywą będzie przelanie piwa do puszki po coli.

Kurczak na butelce piwa z warzywami/z ziemniakami

Dobrym sposobem na wykorzystanie rozgrzanego piekarnika, jest przygotowanie kurczaka na butelce z warzywami. Zawsze korzystając z okazji, razem z kurczakiem piekę ziemniaki lub inne warzywa, które stanowią świetny dodatek do mięsa. Warzywa układam na dużej blaszce wokół kurczaka z butelki, na godzinę przez zakończeniem pieczenia mięsa. Sprawdź mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone, które doskonale komponują się z kurczakiem pieczonym na piwie.

 

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ryż z warzywami
poprzedni
Ryż z warzywami i kurczakiem

Komentarze Ukryj komentarze

Pamiętam jak moja mama robiła takiego kurczaka na butelce! To było niebo w gębie! Marynata to ważna sprawa. Kurczak musi smakować 😀 Ja osobiście dodałabym oliwy smakowej do marynaty np tej z czosnkiem Monini albo tej pikantnej. I myślę, że kurczak byłby aromatyczny i soczysty 🙂

Można, nie ma przeszkód 😀
Ja właśnie czasami dodaję tej pikantnej albo z bazylią, fajnie podkręca smak i aromat. 🙂

Chciałam zapytać czy piekarnik ustawiamy termoobieg Ggóra dół czy może jakoś inaczej ? I jakiego piwa najczęściej Pani uzywa

Wygląda smakowicie. Jestem ciekawy, czy mięso z drobiu pasuje do ziół i przypraw takich jak miechunka. Uwielbiam posiadać bio surowce w swojej kuchni, dlatego mam nadzieję, że uda mi się urozmaicić Twój przepis i zaprezentować żonie. Trzymaj kciuki 😉

Pozdrawiam.

Dzięki za przepis! Spróbowałam go i się udało! Akurat miałam butelkę perły więc się przydała. Mąż był zachwycony tym daniem i już powiedział, że chce więcej!

Świetny przepis, mięso mega kruche i soczyste zarazem! Zawsze wydawało mi się to czarną magią, ale dzięki Twojemu przepisowi wreszcie odważyłam się przygotować kurczaka w całości! Przepis leci do ulubionych oczywiście 🙂

Kurczak wygląda zjawiskowo, robi duże wrażenie:) Jak smakuje równie dobrze, to będę mega zadowolona. Jutro się za niego biorę, to się przekonam:D

Skomentuj