Fish cakes
czyli placuszki z wędzonej ryby

Fish cakes - placuszki z wędzonej ryby

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
300 g ugotowanych ziemniaków
200 g wędzonej ryby może być również pieczona, smażona lub gotowana
1 jajko
1 łyżka mąki
kilka listków świeżej bazylii
0.5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
mielone migdały do panierowania można użyć także bułki tartej

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na placuszki z wędzonej ryby w migdałowej panierce. Przepis powstał zupełnie przypadkiem, kiedy nie miałam pomysłu na dalsze wykorzystanie wędzonej rybki, która spokojnie spoczywała w „czeluściach” mojej lodówki. Od dwóch dni głowiłam się, co mogę zrobić z wędzonej ryby i w końcu wymyśliłam te oto placuszki. 😉 Fish cakes były bardzo miłym zaskoczeniem i prawdziwą bombą smakową. Z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw robiły prawdziwy, obiadowy pogrom. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i dobrze rozgnieść widelcem. Ziemniaki również rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekane zioła, sok z cytryny, sól, pieprz i mąkę, i wyrobić na gładką masę.

2
Gotowe

Z masy formować kotleciki, panierować w mielonych migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, układać na nim opanierowane fish cakes. Smażyć do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

Kotleciki z wędzonej ryby podawać z surówką ze świeżych warzyw. Ja dodatkowo przygotowuję do nich frytki z frytkownicy beztłuszczowej lub z piekarnika.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Fasolka szparagowa żółta do obiadu
poprzedni
Fasolka szparagowa żółta do obiadu
Schab pieczony w rękawie
następny
Schab pieczony w rękawie

Skomentuj