Czekośliwka
(powidła śliwkowe z czekoladą)

powidła śliwkowe z czekoladą czekośliwka

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

4,5-5 kg śliwek (po usunięciu pesek)
0,5 szklanki wody
1 mleczna czekolada
2 gorzkie czekolady
cukier do smaku okolo 200-300g, w zależności od słodkości śliwek
2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Końcówka lata to nie tylko koniec wakacji, ale również rozpoczęcie sezonu śliwkowego. To właśnie z końcem sierpnia rozpoczyna się prawdziwe śliwkowe szaleństwo! Choć nieubłaganie zbliżamy się do pochmurnych, jesiennych dni, warto skorzystać z ostatniej krzty lata i zamknąć je w słoiku. Jak co roku o tej porze, w mojej kuchni zaczynają się prawdziwe śliwkowe rewolucje, których efektem jest zwykle czekośliwka, nutella ze śliwek i klasyczne powidła śliwkowe. Każde z nich znika w mgnieniu oka czy to na kanapkach, w rogalikach, pączkach… Nauczona doświadczeniem, magazynuję zapas powideł śliwkowych na cały rok (aż do kolejnego sezonu śliwkowego ;)).

W tym wpisie jednak, chcę Wam zaprezentować czekośliwkę, czyli powidła śliwkowe z czekoladą. W tym roku nieco poeksperymentowałam i do powideł z czekoladą dodałam odrobiny cynamonu – i powiem Wam, że smaku czekośliwki z cynamonem nie zamienię na żaden inny! Przygotowując powidła niestety (lub stety), na próbę zostanie wystawiona nasza cierpliwość – aby powidła były dobrze „wysmażone”, potrzebują długiego gotowania. Ja cały proces przygotowania rozdzielam sobie na 3 dni, ale o tym przeczytacie już poniżej. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Czekośliwka - dzień 1

Pierwszego dnia umyć, przebrać i usunąć pestki ze śliwek. Śliwki przełożyć do garnka, dodać wodę i gotować na małym ogniu tak, aby śliwki puściły sok i całkowicie się rozpadły.

2
Gotowe

Czekośliwka - dzień 2

Drugi dzień jest tylko gotowaniem - powidła śliwkowe (czekośliwkę) gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby powidła nie przywarły do dna garnka. Po całym dniu gotowania, powidła śliwkowe nabiorą już charakterystycznego, brązowego koloru.

3
Gotowe

Czekośliwka - dzień 3

Trzeciego dnia, powidła ponownie gotować na małym ogniu, aż widocznie zgęstnieją i zrobią się ciemnobrązowe. Do powideł dodać cukier (ilość w zależności od słodkości śliwek będzie różna) i czekoladę, opcjonalnie cynamon. Z racji, że cukier nieco rozrzedzi czekośliwkę, konieczne będzie dalsze gotowanie - jeszcze przez około godzinę.

4
Gotowe

W ostatnim etapie wystarczy poporcjować czekośliwkę do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli jednak nie mamy pewności, czy zakrętki dobrze "chwyciły" i boimy się, że czekośliwka z czasem się zepsuje, możemy ją zapasteryzować.

Koniecznie dajcie znać w komentarzach, w jakiej odsłonie najbardziej lubicie powidła śliwkowe - z czekoladą, z kakao, a może klasyczne? :)

Pasteryzacja czekośliwki (powideł śliwkowych z czekoladą)

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy po odwróceniu zakrętki dobrze „chwyciły”, możemy zapasteryzować naszą czekośliwkę. Ja w tym roku poszłam na łatwiznę i moje powidła śliwkowe z czekoladą pasteryzowałam w zmywarce – sprawdziło się! W tym sposobie pasteryzacji, warunkiem koniecznym jest posiadanie w zmywarce programu z minimalną temperaturą 70 stopni.

Jeśli jednak z różnych powodów nie możemy lub nie chcemy pasteryzować czekośliwki w zmywarce, możemy udać się do klasycznego sposobu, jakim jest zagotowanie słoiczków. W tym celu na dnie garnka warto położyć kawałek gazety, ustawić słoiczki, zalać do 3/4 wysokości wodą i gotować przez 15-20 minut (liczymy czas od zagotowania).

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zakwas na żurek
poprzedni
Zakwas na żurek z płatków owsianych
Zakwas z buraków - jak zrobić.
następny
Zakwas z buraków (zakwas na barszcz czerwony)

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj