Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg cukinii
3 łyżki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 galaretka agrestowa
sok i skórka z połowy cytryny

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Przepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z przepisów, którego trzeba spróbować. Dżem z cukinii jest naprawdę świetny! Możemy użyć go do kanapek, gofrów czy ciast. Jest idealnym dopełnieniem wszelkiego rodzaju placków na słodko, a nawet deserów. Dżem z cukinii z pewnością Was zaskoczy!

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przerzucić do garnka, dodać wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, tak, by sok i woda odparowały, a cukinia była miękka.

2
Gotowe

Cytrynę dokładnie umyć, skórkę wyszorować szczoteczką i delikatnie sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Z reszty cytryny wycisnąć sok, uważać, by nie było pestek. Sok i skórkę wrzucić do gotującej się cukinii, wymieszać. Dodać cukier, cukier wanilinowy i galaretkę, gotować przez chwilę, mieszając.

Całość zblendować na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez około 40-45 minut, co jakiś czas mieszając, by uniknąć przypalenia.

3
Gotowe

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić słoiczki do góry nogami. Jeśli dżemu nie zużyjemy w ciągu najbliższych kilku dni, musimy go spasteryzować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa cebulowa krem przepis
poprzedni
Zupa cebulowa
Prepis na sos kurkowy
następny
Sos kurkowy
Zupa cebulowa krem przepis
poprzedni
Zupa cebulowa
Prepis na sos kurkowy
następny
Sos kurkowy

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj