Składniki
Proporcje na keksówkę 10x28 cm
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 400 ml letniej, przegotowanej wody
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4-6 łyżek ziaren według uznania + ziarna do posypania
Opis dania
Cześć! Dziś mam dla Was przepis na chleb orkiszowy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość (choć u mnie zwykle znika w ciągu doby :D). Przygotowanie takiego chleba orkiszowego nie jest skomplikowane, wystarczy jedynie odpowiednie wyczucie ciasta, które pozwoli uzyskać piękny, pachnący domowy chlebek orkiszowy. Ja mój chlebek przygotowałam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, z dodatkiem ziaren słonecznika i sezamu. W zależności od indywidualnych preferencji, ziarna w chlebku można dowolnie modyfikować. 🙂
Dlaczego warto wprowadzić do diety mąkę orkiszową? Orkisz to nic innego, jak odmiana pszenicy, z tą różnicą, że według teorii nie została poddana żadnym modyfikacjom, w przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej. Orkisz posiada szereg cennych dla naszego organizmu właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, np. wspomaga trawienie, zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, że mąka orkiszowa mimo wszystko zawiera gluten, który jest niewskazany w przypadku celiakii bądź nietolerancji tego składnika.
Składniki zawarte w przepisie pozwolą na przygotowanie jednego chleba z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, w keksówce o wymiarach 10×28 cm.
Przygotowanie
1 Gotowe | Mąkę orkiszową pełnoziarnistą przesiać do miski, dodać sól, ziarna i zamieszać drewnianą łyżką. Do kubeczka pokruszyć drożdże, dodać do nich płynny miód i 1-2 łyżki wody. Dokładnie wymieszać, aż konsystencja drożdży będzie lejąca. Do mąki dodać rozpuszczone w miodzie drożdże, lekko zamieszać i dodać letnią, przegotowaną wodę (temp. około 30-35 stopni). |
2 Gotowe | Ciasto na chlebek orkiszowy wyrabiać około 10 minut, aż zacznie odchodzić od rantów miski. Ciasto nie powinno być zbyt mocno zwarte, ani zbyt lejące. Wyrobione ciasto zostawić w misce do wyrośnięcia na koło 30-60 minut - powinno podwoić swoją objętość. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe | Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej niewielką ilością oleju i wysypanej ziarnami, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię - w przekładaniu ciasta można wspomóc się zwilżoną dłonią bądź łyżką. Wierzch chleba posypać ulubionymi ziarnami. Chlebek z orkiszu odstawić do ponownego wyrośnięcia, na około 15-30 minut- ciasto powinno wyrosnąć na około 1-1,5 cm. |
5 Gotowe | Chlebek orkiszowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 1 godzinę - gotowość chlebka będzie sygnalizował "pusty" dźwięk po postukaniu go po powierzchni. Chleb z mąki orkiszowej pełnoziarnistej po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić na kratce. |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy wiesz jak te 30g swiezych drozdzy sie przeklada na ilosc suchyc?
Tak, 30 g drożdży świeżych to około 9 g drożdży suchych 🙂
Z jakiej firmy używa Pani mąki? Ostatnio ta którą kupiłam okazała się stara i gorzka i szukam sprawdzonych firm. Pozdrawiam!
Tu akurat używałam mąki Melvit typ 1850 🙂
Chlebek jest przepyszny, zawsze dodaję troszkę więcej ziaren i mimo to chlebek wychodzi. Polecam
Chleb petarda. To mój pierwszy chleb w życiu i jakże udany. Zapisuje przepis! Szkoda, że można wstawić zdjęcia bo można się pochwalić. 😁
Można przesłać na maila, chętnie wrzucę pod przepisem 🙂
A ja mam pytanko na jaką dużą keksówkę jest ten przepis?
Pozdrawiam:)
Rozmiar jest podany przed listą składników, 10×28 cm 🙂
Chlebek wyszedł pyszny ,piekłam z mąki typ 2000,tylko jeden problem dlaczego na drugi dzień chlebek się kruszy ?
Powodów może być wiele, najczęstszym jest dodatek zbyt dużej ilości mąki. Jeśli ciasto było zbyt suche, to mogło to wpłynąć na kruchość chlebka 🙂 następnym razem spróbuj dodać troszkę więcej wody i zobaczysz czy problem nadal będzie 🙂
Dzień dobry. W jaki sposób przeliczyć drożdże świeże na granulowane.
7 g drożdzy suchych (instant) = 25 g drożdży świeżych 🙂
25 g drożdży świeżych = 7 g drożdży suchych (instant) 🙂
Witam, czy można użyć mąki orkiszowej typ 2000? U mnie tylko taką znalazłam. I czy wtedy pozostałe proporcje zostają bez zmian? I czy zamiast miodu można użyć ksylitol? Pozdrawiam
Można z typu 2000, tylko wtedy trzeba obserwować ciasto i dostosować ilość wody odpowiednio do tego typu (będzie trzeba dodać więcej).
Co do ksylitolu- szczerze mówiąc nie próbowałam, ale myślę że spokojnie można zrezygnować z dodatku miodu albo ewentualnie zastąpić go sztucznym
Właśnie upiekłam z podwójnej porcji,dzięki za przepis,chlebek pychotka mniam
❤️
Na erytrytolu drożdże nie wyrastają, nie wiem jak z ksylitolem.
Na ksylitolu drożdże nie wyrosną. Sprawdzone
Czym zastąpić miód? I jak uniknąć cukru? Będę piec chleb niemowlakowi i to są dwa składniki, których wykorzystywać nie powinnam 🙂
Można użyć sztucznego miodu albo zrezygnować całkowicie z dodatku miodu/cukru 🙂
Mam pytanie, jakie będą proporcje pozostałych składników przy 1kg mąki?
Wystarczy podwoić. U góry w przepisie na stronie można sobie ustawić i składniki automatycznie się przeliczą. Do góry w okienku pod składnikami proszę ustawić „ilość porcji” na 2 i składniki będą przeliczone na 1000 g mąki.
Czy mozna pomieszać dwa typy maki orkiszowej pół na pół?
Tak, można spróbować 🙂
Cudowny przepis na chlebek orkiszowy ❤️ dziękuje ! Jeszcze poszukuje przepisu na bułeczki z maki orkiszowej ( bez maki przennej )
❤️
Piekarnik ustawic gora dol? Jaki ktory poziom w piekarniku. Pozdrawiam
Tak, góra dół. Ja piekę na drugim od dołu, ale każdy poekarnik jest inny 🤷♀️
wspaniała jest ta „kurkanielotka” trochę Jej przepisów przejrzałam i zrobiłam chlebek orkiszowy w/g przepisu … WSPA-NIA-ŁY !!!!, nie potrzeba do niego ani masła, ani szyneczki, ani innych „dodatków” … mniam, mniam. Pozdrawiam „kurkęnielotkę”
Barodzo mi miło, dziękuję! ❤️
Fajny przepis.pieklam z żurawiną i z rodzynkami.
przepis OK ale proszę bez zdrobnień bo mi się nie mieści w kucheneczce
Perfekcyjny przepis, wysmienity chleb, udal mi sie za pierwszym razem… wspanialy
Bardzo mnie to cieszy! 😊
czy wode można zastąpić mlekiem ?
Można spróbować, jednak obawiam się, że z mlekiem może się nie udać
udało się!!! dodam jeszcze że ja chleb robiłam w automacie z mąką orkiszową typ2000 i mleko zamiast wody :))
No to rewelacyjnie! 🙂🙂
Bardzo dziękuję za przepis, robiłam już kilka razy i zawsze jest pyszny, pierwszy jaki udało mi się zrobić z mąki pełnoziarnistej który wyrasta i jest puszysty.
Użyłam suchych drożdży i nie dawałam miodu. Chlebek pięknie wyrósł, jest mięciutki i puszysty, lekko wilgotny ale mój jest o wiele ciemniejszy. Nie chodzi o skórkę ale wewnątrz. Dlaczego?
Kolor miąższu może zależeć od marki i stopnia zmielenia mąki 🙂 najważniejsze, że chlebek się udał i ładnie wyrósł 🙂🙂🙂
zrobiłam bułeczki tp mąki 2000 i niestety wyszły twarde jak kamień poprostu do wyrzucenia!
Bo to jest przepis na chleb, a nie na bułki 🙂
Czekam aż wystygnie. Wygląda i pachnie pięknie. Pomieszałam 2 rodzaje mąki.
Dobry przepis. Mój 🍞 akurat chyba za bardzo wyrósł za drugim razem i troszkę się kruszy, ale i tak jest świetny. Za chwilę będzie następny, przypilnuję przy wyrastaniu. Dziękuję ☺️
❤️
Przepis trafiony w 10-tkę!Dziękuję z niego👍🏻😊 Po zakalcowatych przejściach z chlebami ten wyszedł idealny i to za pierwszym razem.Użyty typ mąki to 2000(zamiast 1850), ale i tak nie zmieniałam ilości wody.Dodałam dokładnie tyle ile w przepisie.Ciasto się nie kleiło.Zaskoczylo mnie ja bardzo wyrósł.W skrócie :pycha😋Pozdrawiam!
Bardzo mnie to cieszy! 🥰🙂🙂
Przepis do niczego. Jednym słowem porażka.😱 Proporcje się nie zgadzają, kolejność też.
Co masz dokładnie na myśli? Jaka kolejność Ci się nie zgadza? 🙂
Z tego co piszesz, to zdecydowanie polecam Ci kupowanie chleba w piekarni 🤣
Bardzo dobry 🙂 Dziękuję za przepis
Super! :))
Jestem w szoku. Pierwszy raz zrobiłam chleb i jest wspaniały! Dziękuję za tak świetny i przedewszystkim łatwy przepis
Super! 🙂🙂🙂
Właśnie dzisiaj piekłam chlebek jest bardzo łatwy i niesamowicie wspaniały w smaku. Dziękuje za przepis🙏😋
Rewelacja! 🙂🙂
Wyszedł fenomenalny!!! Użyłam mąki z Targroch orkiszowej do wypieku chleba i drożdży instant. Nigdy mi tak chleb nie smakował, nawet z żadnej piekarni.
Czy chlebek z tego przepisu wyjdzie też z mąki orkiszowej typu 450?
Raczej tak, tylko trzeba dostosować ilość wody do tego typu mąki 🙂
przy bardziej przetworzonej mące np 450 trzeba więcej wody?
Mniej, ale trzeba po trochę dodawać i po prostu obserwować ciasto 🙂
Chlebek przepyszny. 😍 Na pewno będzie na stałe w moim domu ❤ dziękuję za super przepis 🙂
Bardzo mnie to cieszy! 🙂
Świetny przepis, chlebek pyycha!
Czy można piec z termoobiegiem? Jeśli tak to jaka temperatura i czas?
Można spróbować. Wystarczy zmniejszyć temperaturę pieczenia o 20 stopni, czyli piec w 160 stopniach. Czas trzeba już dostosować samodzielnie- jak skórka zacznie się za mocno przypiekać, chlebek wystarczy przykryć folią aluminiową, a gotowość możemy sprawdzić pukając w powierzchnię. Jeśli będzie wydawać pusty dźwięk, to znaczy że jest ok 🙂
Czy można zamienić Drozdze mokre na suche? Jeśli tak to ile ich dodać?
Można, tak jak pisałam poniżej. 🙂
Zamiast 30g świeżych użyć 10g suchych 🙂 dodajemy je bezpośrednio do mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy resztę składników.
Chlebek wychodzi i smakuje super. Czy ma Pani przepis na chlebek orkiszowy na zakwasie?
Na ten moment niestety nie 🙂
Polecam przepis. Już drugi tydzień wypiekam ten chlebek (co 2-3 dni) i za każdym razem wychodzi. Wszystko zgodnie z przepisem poza solą, daję 2 łyżeczki. Ciasta wychodzi na pół keksówki 30 cm, ale drugie wyrastanie już ją wypełnia. Oczywiście trzeba pilnować temperatury wody i delikatnie obchodzić się z ciastem przy wstawianiu do piekarnika.
Cieszę się, że wszystko się udaje i że przepis przypadł do gustu 🙂
Witam, chlebek wygląda bardzo apetycznie, ale czy trzeba dawać miód?
Można zastąpić 1 łyżeczką cukru 🙂
Czy pojawi się przepis na ten chlebek w wersji na Thermomix?
Niestety nie, nie używam Thermomixa 🙂
Mam pytanie. Przy wyrabianiu ciasta porobiły mi się gluty i czym dłużej wyrabiam jest ich coraz więcej. Co moglam zrobić zle?
Trudno powiedzieć jeśli nie widzi się ciasta, ale wydaje mi się, że przyczyną może być za mała ilość wody lub w podobnym przypadku jej nadmiar 🙂
Super chlebek 😍😍 nareszcie się udał i to jeszcze jak 😊😊jedyny przepis który wyszedł za pierwszym razem, dziękuję pozdrawiam i polecam dziewczyny😘
<3
Czy chlebek wyjdzie również z mąki orkiszowej 2000 ? Ostatnio miałam kilka nieudanych podejść do chleba. Może faktycznie dawałam za dużo wody i dlatego ładnie wyglądał z zewnątrz a w środku był w połowie pusty + gliniasty.
Tak, mąka z przepisu miała typ 2000 🙂
To z pewnością problem z ilością wody, jednak praktyka czyni mistrza! 🙂 Trzymam kciuki za udane wypieki! 🙂
Ja robię cały czas z 200 i mi wychodzi
Wyszedł zakalcowaty.Prosiłabym o jasne określenie typu mąki- tu pisze Pani, że 2000, w przepisie 1850. Zrobiłam z 1850. Może dlatego nie wyszedł, bo jednak każdy typ mąki determinuje określoną ilość wody.
To w komentarzu jest błąd, niemniej jednak ciasto trzeba po prostu wyczuć i tu już wchodzi temat wody.
Jeśli chodzi o chłonność mąki to prawda – ilość wody może się znacznie różnić, nawet przy tym samym typie, ale np. innej firmy.
Mogą być drożdże suche? Jeśli tak to ile i w jaki sposob ich użyć.
Mogą, zamiast 30g swieżych użyć 10g suchych 🙂 dodajemy je bezpośrednio do mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy resztę składników 🙂
Chleb po wyrośnięciu klei się do rąk i naczynia Jaki powód?
Po pierwszym wyrośnięciu?
Jeśli tak to ciasto na ten chlebek jest klejące- nie formujemy go w rękach, tylko przekładamy do korytka. Żeby przełożenie poszło łatwiej, można łyżkę zamoczyć w wodzie, wtedy ciasto da się ładnie wyciągnąć z miski i wygładzić. 🙂
Jeśli jednak na Pani oko ciasto jest zbyt mokre, można dodać odrobinę mąki. 🙂
Właśnie upiekłam i jest pyszny, z chrupiąca skórką 🙂.
Super! 😊
Z mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej chleb orkiszowy będzie bardziej pożywny ze względu na większość zawartość błonnika, ale dość ciężki w swojej konsystencji. Nie jest to chleb sprężysty i pulchny. Z mąki orkiszowej typ 1050 pieczywo będzie natomiast już bardziej pulchne i delikatniejsze Przede wszystkim pieczywo orkiszowe jest pyszne i zdrowe.
Witaj, właśnie upiekłam, ale mam wrażenie że górna część chleba jakby się odwarstwiła, popękała, nie wiem czy nie będzie się oddzielać od reszty przy krojeniu, wiesz co moze być przyczyną?
Jak górna skórka odchodzi od miąższu, to przyczyną może być za szybkie wyrastanie lub piekarnik był za mocno rozgrzany. W przypadku za wysokiej temperatury pieczenia, chlebek może też popękać. 🙂 Więc wina prawdopodobnie leży po stronie piekarnika- następnym razem możesz zmniejszyć temperaturę pieczenia, wtedy dostosuj tylko czas i powinno być dobrze. 🙂
Uwielbiam robione chlebki, sama często robię ale z mąki pszennej. W najbliższym czasie przetestuję
Uwielbiam domowe pieczywo, smakuje i pachnie najlepiej 🙂