Składniki
- 1.5 litra bulionu
- 1 pęczek młodej botwinki z buraczkami
- 1 średni burak
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 średnia marchew
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- jajka ugotowane na twardo
Opis dania
Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego. Botwinkę możemy spotkać w sklepach w okresie wiosennym i wczesnym latem, gdyż sezon botwinkowy zaczyna się w maju, a kończy w lipcu. Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. Zupa bowinka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc doskonale sprawdzi się jako prosty obiad nawet w dość upalne dni. Ja swoją zupę botwinkową podaję z ugotowanym na twardo jajkiem i sporą ilością posiekanego, młodego kopru. Gwarantuję, że jeśli choć raz spróbujecie zupy z botwiny, zakochacie się w niej na dobre i z utęsknieniem będziecie czekać na kolejny sezon! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Liście botwinki oddzielić od buraczków, buraki obrać. Marchewkę pokroić w talarki lub większą kostkę, ziemniaki, cebulę i buraki również pokroić (buraki przełożyć do oddzielnej miski). Liście botwinki drobno posiekać. |
2 Gotowe | W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić pokrojone ziemniaki i marchewkę. Podsmażyć na dość dużym ogniu przez około 3-4 minuty, mieszać, by warzywa się nie przypaliły. Po tym czasie dodać posiekaną cebulę, smażyć ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. |
3 Gotowe | Podsmażone warzywa zalać gorącym bulionem, gotować przez około 10-15 minut. Po tym czasie do garnka dorzucić pokrojone buraki i posiekane liście botwinki, a także dodać sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu (nie doprowadzając do zagotowania), aż wszystkie warzywa będą miękkie. |
4 Gotowe | Zupę z botwiny doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności można dodać nieco więcej soku z cytryny. Zupę botwinkową podawać posypaną śweiżo posiekanym koperkiem, z jajkami ugotowanymi na twardo. |
Komentarze Ukryj komentarze
Bardzo dobra i zdrowa zupa!
Pyszna zupa, uwielbiam smak i piękny kolor 🙂