Kolacja, wbrew powszechnemu przekonaniu, jest bardzo ważnym posiłkiem, którego nie powinno się pomijać. Organizm wieczorem potrzebuje wartości odżywczych tak samo, jak o każdej innej porze dnia. Co zjeść na kolację, aby była zgodna z zasadami zdrowego odżywiania?
W trakcie przyrządzania kolacji warto postawić na lekkostrawne dania, które nie tylko zaspokoją głód, ale również na długo zagwarantują uczucie sytości, minimalizując ryzyko wieczornego podjadania.
Jaką kaloryczność powinna mieć kolacja?
To, ile kalorii będzie zawierała zdrowa kolacja, zależne jest od zakładanego celu. Osoby, które chcą stracić na wadze, powinny tak zaplanować kolację, by całodzienny jadłospis wiązał się z deficytem kalorycznym. Na szczęście nie jest to takie trudne. Sprawdzone i zdrowe przepisy na pyszne kolacje znaleźć można pod adresem https://www.netto.pl/przepisy/pomysly-na-smaczne-kolacje-sprawdzone-przepisy.
Nawet te osoby, które nie są aktualnie na diecie, nie powinny się przejadać w godzinach wieczornych. Zbyt obfity posiłek obciąża organizm i sprawia, że zajmuje się on trawieniem zamiast odpoczynkiem. Dodatkowo może być przyczyną kłopotów z zasypianiem. Chcesz zjeść pyszną, kolorową i lekką kolację? Zobacz przepis na zapiekankę warzywną z makaronem!
Kiedy najlepiej spożywać kolację?
Wiele osób wciąż jest przekonanych, że kolację najlepiej jest zjeść do godziny 18. Tymczasem jest to nieprawda. Specjaliści zalecają, by spożywać ją około 2 godziny przed pójściem spać. Jest to czas, który pozwoli organizmowi strawić posiłek i przyswoić cenne wartości odżywcze. Zjedzenie kolacji zbyt wcześnie może sprawić, że przed snem ponownie pojawi się uczucie głodu.
Co najlepiej jeść na kolację?
Przyrządzając kolację warto postawić na produkty, które nie obciążają organizmu i pozwalają na spokojny, wysokojakościowy sen. Doskonałym pomysłem są sałatki ze świeżych warzyw bądź kanapki na bazie pełnoziarnistego pieczywa. Osoby, które preferują ciepłe potrawy, mogą przyrządzić zupę krem bądź chude mięso w lekkim sosie.
Sprawdź niezawodne sposoby jak zagęścić sos.
Surowe i gotowane warzywa powinny stanowić podstawę wieczornego posiłku, zwłaszcza u osób, które chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Nie tylko dostarczają do organizmu mnóstwo witamin, ale są również cennym źródłem błonnika wspierającego procesy odchudzania – podobnie jest w przypadku produktów na bazie pełnego ziarna.
Doskonałym pomysłem na kolację są także chude ryby i mięsa. Dostarczają zdrowych tłuszczy, które są łatwo przyswajalne przez organizm.
Na talerzu warto znaleźć również miejsce dla chudego nabiału. Szczególnie polecane w porze wieczornej są jogurty naturalne, twarogi oraz mleczne napoje fermentowane. Pysznie smakują w połączeniu z owocami o niskim indeksie glikemicznym.
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Warto zaplanować ją w tak sposób, by była nie tylko smaczna, ale również sycąca i lekkostrawna. Jest wtedy gwarancją zdrowia i udanego nocnego wypoczynku. Sprawdzone przepisy na kolacje tylko czekają, żeby je odkryć!