Latem chętnie sięgamy po mrożoną kawę, a w sezonie jesienno-zimowym w menu restauracji króluje gorąca czekolada. A gdyby tak połączyć te dwa aromatyczne napoje i podczas chłodnych dni delektować się pyszną kawą z czekoladą? Łap nasze ulubione przepisy i w tym sezonie postaw na kawowo-czekoladowy zawrót głowy!
Ziarnista, mielona czy rozpuszczalna – jaką kawę wybrać?
Jeśli chodzi o kawę, która najlepiej komponuje się z czekoladą, warto szukać takiej ze słowem „mokka”, „mocca” lub „mocha” w nazwie. Określenie to jest nawiązaniem do jemeńskiego miasta Mokka, gdzie produkuje się kawę Yemen Mocha Matari. Jej ziarna wyróżniają wyraziste nuty gorzkiej czekolady, ciemnych owoców i dojrzałych wiśni, dlatego też kawę z czekoladą najczęściej nazywa się „mokką”.
Jednym z najpopularniejszych produktów ze słowem „mocca” w nazwie jest kawa WOSEBA Mocca Fix Gold, którą cechuje harmonijny aromat i wyrazisty smak. Jest to połączenie ziaren pochodzących z Azji, Afryki i Ameryki Południowej, które doskonale komponuje się z czekoladą, dlatego możesz śmiało zastosować tę kawę w jesiennym przepisie. Mocca Fix Gold jest dostępna jako kawa ziarnista, mielona i rozpuszczalna, dlatego wybór można dopasować do własnych preferencji.
Jaka czekolada do kawy?
Najpopularniejsze czekolady to gorzka, mleczna i biała. Do przepisu możesz wykorzystać zarówno czekoladę w tabliczce, jak i w proszku lub syropie. Jeśli uwielbiasz słodkie kawy, postaw na syrop, czekoladę mleczną lub mieszankę mleczno-gorzką. Miłośnikom bardziej wytrawnych napojów sugerujemy wybór gorzkiej tabliczki – taki napój można w razie potrzeby dosłodzić. Aby nieco złagodzić intensywność kawy, możesz dodać do niej mleko. Prawdziwym smakoszom polecamy dodatki do dekoracji, takie jak bita śmietana, wiórki czekoladowe czy cynamon.
Przepis na kawę z czekoladą
Składniki:
- 60 ml naparu z kawy WOSEBA Mocca Fix Gold (16 g kawy na 60 ml wody),
- 70 g czekolady,
- bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji.
Przygotowanie:
Do rondla wrzuć kostki czekolady i dodaj kawę przygotowaną w ekspresie ciśnieniowym. Całość podgrzej, mieszając, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji, a następnie przelej do filiżanki. Udekoruj kawę bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Przepis na kawę z białą czekoladą
Składniki:
- 60 ml naparu z kawy WOSEBA Mocca Fix Gold,
- 70 g białej czekolady,
- 1/2 szklanki mleka,
- bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku i w tym samym czasie zaparz kawę w ekspresie ciśnieniowym. Do gorącego mleka wlej kawę i białą czekoladę, a następnie całość mieszaj do momentu rozpuszczenia kostek. Przelej do filiżanki i udekoruj bitą śmietaną.
Kawa na jesień – nie tylko z czekoladą
Szukasz wyjątkowych inspiracji na jesienną kawę? Niektóre przepisy są zarezerwowane na jesień i najlepiej smakują właśnie o tej porze roku. Jeśli kawa z czekoladą to tylko wstęp do Twoich poszukiwań, koniecznie odkryj inne jesienne przepisy na kawę – może zakochasz się w dyniowym latte albo rozgrzewającej kawie z rumem?