Krojenie warzyw w domowych warunkach może wydawać się łatwą i przyjemną czynnością. Jednak w lokalach gastronomicznych często ilość warzyw do posiekania jest tak ogromna, że wydaje się to zadaniem ponad ludzkie siły. Co robić w takiej sytuacji?
Rozwiązaniem dla restauracji i przedsiębiorstw gastronomicznych są profesjonalne szatkownice do warzyw, które pozwalają zadbać o higienę i wydajność pracy, a także pokroić produkty na najróżniejsze kształty, czasem bardzo ozdobne.
Dlaczego warto zdecydować się na gastronomiczną szatkownicę do warzyw?
Wielu właścicieli restauracji i przedsiębiorstw gastronomicznych zastanawia się, dlaczego warto zainwestować w profesjonalną szatkownicę. Otóż, szatkownice do warzyw gastronomiczne to sprzęty, które pozwalają znacznie skrócić czas obróbki warzyw, co jednoznacznie przekłada się na efektywność wykonywanych przez pracowników zadań.
Nie ma co ukrywać, że obróbka warzyw przy pomocy maszyny trwa o wiele krócej, zwłaszcza w porównaniu do krojenia ręcznego przez pracownika. Dla lokalu, który codziennie przygotowuje duże ilości jedzenia, zakup profesjonalnej szatkownicy jest o wiele bardziej opłacalny niż zlecenie ręcznego krojenia zatrudnionym pracownikom. Pomimo tego że początkowy koszt zakupu urządzenia może wydawać się całkiem spory, to jednak jest to inwestycja, która zwróci się w krótkim czasie.
Krojenie przy pomocy gastronomicznej szatkownicy jest o wiele bardziej higieniczne i bezpieczniejsze niż krojenie ręczne. Nowoczesne szatkownice posiadają specjalne systemy zabezpieczeń, które uniemożliwiają skaleczenie.
Obróbka warzyw na wiele sposobów
Dostępne na rynku szatkownice do warzyw gastronomiczne pozwalają mechanicznie obrabiać warzywa na wiele różnych sposobów. Można pokroić je nie tylko na tradycyjne plasterki, ale także w słupki, kostkę, wiórki. Niektóre dostępne na rynku modele umożliwiają także tworzenie karbowanych plastrów, które doskonale nadają się do dekoracji dań.
Szatkownice dzielą warzywa na idealnie równe kawałki, które charakteryzują się powtarzalnym rozmiarem i kształtem. Nie tylko pozwala to na równomierną obróbkę termiczną, ale także sprawia, że przygotowywane dania prezentują się perfekcyjnie.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze szatkownicy do warzyw?
Właściciele przedsiębiorstw gastronomicznych i restauracji często zastanawiają się, na co zwrócić uwagę przy zakupie szatkownicy. Otóż, przed podjęciem decyzji o wyborze konkretnego modelu, należy wziąć pod uwagę:
- wydajność – określa, jaką ilość produktu szatkownica jest w stanie pokroić w ciągu godziny,
- materiał wykonania – powinien ułatwiać utrzymanie sprzętu w czystości, a także pozytywnie wpływać na żywotność urządzenia,
- średnicę otworu – duży otwór wlotowy umożliwia szatkowanie nawet dużych warzyw bez konieczności wcześniejszego ich krojenia,
- możliwość mycia w zmywarce – higiena w gastronomii ma szczególnie duże znaczenie.
Jak widać, szatkownice do warzyw gastronomiczne to urządzenia, bez których nie może obejść się żadna restauracja. Są nie tylko bardzo proste w obsłudze, ale także niwelują ryzyko skaleczenia. Podczas ich obsługi trzeba jednak zachować szczególną ostrożność i ściśle trzymać się zaleceń producenta.