Składniki
- 0.5 kg schabu bez kości
- 2-3 ogórki kiszone
- 100-150 g boczku wędzonego lub parzonego
- 1 średnia cebula
- musztarda dijonlub inna
- sól i pieprz do smaku
Do sosu:
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- przegotowana woda
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcudo smażenia
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na roladki schabowe w sosie własnym, nadziewane plastrami boczku, cebulą i kiszonym ogórkiem. Roladki schabowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych i idealnie nadają się na niedzielny obiad. Dodatkowo sos, sporządzony na wywarze z mięsa idealnie komponuje się z ziemniakami i samym mięsem. Roladki schabowe nadziewane są bardzo soczyste i kruche. Po prostu rozpływają się w ustach! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie mięsa:Schab podzielić na plastry (6-8). Każdy plaster rozbić tłuczkiem na dość cienko, lekko oprószyć pieprzem i posmarować musztardą z jednej strony. Ogórki pokroić w słupki, cebulę w ósemki, a boczek w cieniutkie plastry. Na każdym kawałku mięsa, na stronie posmarowanej musztardą układać plastry boczku, ogórka i cebuli. Zawinąć i spiąć za pomocą wykałaczek. |
2 Gotowe | Na patelni rozgrzać smalec, układać roladki i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Mięso zalać przegotowaną wodą tak, by sięgała do połowy roladek, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem przez około 20-25 minut. |
3 Gotowe | Po tym czasie roladki wyłowić z wywaru i sporządzić zawiesinę z 3/4 szklanki wody i mąki. Zawiesinę wlać do wywaru, dokładnie wymieszać. Sos gotować na wolnym ogniu, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dla wzbogacenia smaku sosu, na samy końcu możemy dodać odrobinę śmietanki do zup. |