Składniki
Ciasto półfrancuskie na rogale świętomarcińskie:
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3.5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 krople ekstraktu z wanilii
- + 1 kostka (200 g) miękkiego masła (do rozsmarowania)
Nadzienie z białego maku:
- 300-350 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 70 g suszonych fig
- 70 g suszonych daktyli
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 garść rodzynek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 białka
- 4 sztuki pokruszonych biszkoptów
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- orzechy włoskie do posypania
Opis dania
Cześć cześć, cześć! 🙂 Przygotowałam dla Was fantastyczny i hm.. dość prosty przepis na rogale Marcińskie, bez których listopad w Wielkopolsce nie istnieje. 😀 Tradycyjnie rogale świętomarcińskie w Poznaniu przygotowuje się z okazji Dnia Świętego Marcina, gdzie całe miasto świętuje obchody ulicy Święty Marcin. Choć jest to tylko jeden dzień w roku, zarówno Poznań, jak i niemal cała Wielkopolska stoi rogalem przez cały miesiąc. Nasze rogalowe szaleństwo rozpoczyna się już pod koniec października i utrzymuje się jeszcze długo po obchodach Świętego Marcina, tak że każdy musi w tym czasie wciągnąć choć jednego rogala marcińskiego. Tradycyjne rogale Marcińskie przygotowywane są według dawnych receptur i są oznaczone Certyfikatem. Podstawowym składnikiem rogali świętomarcińskich jest ciasto półfrancuskie i nadzienie z białego maku z dużą ilością bakalii i kandyzowanych owoców. Dodatkowo całość zwieńczona jest pomadą i pokruszonymi orzechami włoskimi. Dla tych rogali warto odwiedzić Poznań! 😉
Ale ale… jeśli do Poznania za daleko, możemy przygotować takie pyszne rogale we własnym domu. I choć wykonanie rogali świętomarcińskich jest dość praco- i czasochłonne, dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujesz rogali marcińskich z tego przepisu, co rok będziesz do niego wracać. To jak, dasz się uzależnić? 🙂
Przepis obejmuje proporcje na około 10-12 dużych rogali marcińskich.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta na rogale marcińskie:Z połowy szklanki mleka, pokruszonych drożdży i 1 łyżki cukru przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut w ciepłe miejsce. |
2 Gotowe | Do przesianej mąki z solą dodać resztę ciepłego mleka i cukru oraz masę jajeczną. Zarobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone, do ciasta dodać rozpuszczone masło i wyrabiać do czasu, aż całe masło wchłonie się w ciasto. Ciasto na rogale marcińskie nie powinno przyklejać się do rąk. W razie konieczności, gdy będzie zbyt rzadkie, możemy dodać odrobinę więcej mąki. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe | Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarować 1/2 kostki miękkiego masła. Ciasto złożyć w kopertę (patrz zdjęcie poniżej), rozwałkować ponownie i rozsmarować pozostałe masło. Ciasto znów złożyć w kopertę i wstawić do lodówki na 40 minut. Po 40 minutach ciasto na rogale ponownie rozwałkować i złożyć w kopertę, odstawić do lodówki na kolejne 30 minut- tę czynność powtórzyć jeszcze 3 razy (czyli łącznie wałkujemy 4 razy i 4 razy czekamy 30 minut). Po ostatnim rozwałkowaniu złożone w kopertę ciasto umieścić w lodówce na noc. Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki na około 20 minut przed przystąpieniem do pieczenia rogali świętomarcińskich. |
5 Gotowe | Przygotowanie nadzienia do rogali marcińskich:Biały mak zalać wrzątkiem (wody powinno być 2 razy więcej niż maku), odstawić na 30 minut do napęcznienia. W oddzielnej misce wrzątkiem zalać figi, daktyle, migdały i orzechy, także odczekać około 30 minut. Mak i bakalie odcedzić, całość razem zmielić 3 razy. |
6 Gotowe | Masę marcepanową zmiksować z cukrem pudrem i gęstą śmietaną. Do masy dodać zmielony mak z bakaliami, pokruszone biszkopty oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. |
7 Gotowe | Zawijanie rogali marcińskich:Wyciągnięte wcześniej ciasto na rogale marcińskie rozwałkować na prostokąt, podzielić na około 10-12 trójkątów i ponacinać końcówki (patrz zdjęcia). Na trójkątach ułożyć mak, zawijać od szerszej strony, formując kształt rogala. Zawinięte rogale świętomarcińskie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. |
8 Gotowe | |
9 Gotowe | Przygotowanie lukru: |
Komentarze Ukryj komentarze
Zakochałan się w tym przepisie, poprostu pycha
W niektórych cukierniach rogale robią cały rok ale najlepiej smakują na Święta!
To prawda 🙂
Wyszły mi trochę pokraczne w wyglądzie ale pyszne 🙂 dodalam oliwy smakowej extra virgin cytrynowej oraz trochę więcej skórki pomarańczowej 🙂 dziekuję za ten przepis! czas cwiczyć zwijanie!
Bardzo się cieszę! 🙂
Smaku tych rogali się nie zapomina
Wyglądają pysznie
Jedne ze smaczniejszych rogalików, jakie robiłam – z pewnością zagoszczą także na moim świątecznym stole w tym roku 🙂