Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 300 g kurekmogą być mrożone
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 3 szkalnki bulionu
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia i ostra papryka do smaku
Opis dania
Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem piersi kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem przygotowania piersi z kurczaka jest po prostu kotlet w panierce. W poniższym przepisie przedstawiam wyśmienitą alternatywę przygotowania fileta, a mianowicie pierś z kurczaka z piekarnika w sosie śmietanowo-kurkowym. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Mięso dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w większe kawałki - tak jak na kotlety. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, oregano, bazylię i trochę ostrej papryki. Mięso dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, by przyprawy ładnie je "otuliły". :) Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju, układać mięso. Smażyć z każdej strony przez około 2-3 minuty. Usmażoną pierś układać w naczyniu żaroodpornym. |
2 Gotowe | Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić oczyszczone kurki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli. Całość zalać bulionem. Ze śmietany i mąki sporządzić zaklepkę, bulion zestawić z ognia. Zaklepkę powoli wlewać do bulionu, cały czas mieszając. Sos postawić z powrotem na ogniu, mieszać ciągle aż zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. |
3 Gotowe | Gotowym sosem zalać mięso. Piec przez około 15 minut w 200 stopniach. Tak przygotowaną pierś z kurczaka można podawać z ziemniakami i przeróżnymi surówkami. Po wyłożeniu na talerz, wierzch posypać świeżą natką pietruszki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Pomimo tego, ze pierś z kurczaka jest bardzo popularna, zawsze istnieje sposób na podbicie jej smaku. Sos kurkowy będzie tego cudownym przykładem!
Kurczak w kurkach i śmietanie, mniami xD
Super smak, zarówno kurczaka, jak i grzybków.
Pyszne danie, czasem coś tam podobnego robię 😉