Papryka faszerowana
kaszą i kurczakiem

Faszerowana papryka

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Proporcje na około 6 papryk:
6 dużych papryk mogą być różne kolory
300 g kaszy perłowej kaszę perłową można zastąpić inną kaszą, np. pęczakiem
1 butelka (700-750 g) passaty pomidorowej
1 podwójna pierś z kurczaka
300 g pieczarek
300 g sera mozzarella
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, oregano, bazylia, pieprz cytrynowy do smaku
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy

Składniki

  • Proporcje na około 6 papryk:

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie znajdziecie przepis na papryki faszerowane kaszą i kurczakiem. Przepis jest bardzo prosty i mimo, że trochę pracochłonny, jest wart włożonej w niego pracy. Papryka faszerowana jest doskonałym pomysłem na obiad, a także na spotkanie ze znajomymi. Faszerowane papryki są bardzo syte i doskonałe w smaku. Poznajcie mój pomysł na paprykę faszerowaną kaszą perłową, duszoną w passacie z pomidorów, kurczakiem, pieczarkami i serem mozzarella!

Przygotowanie

1
Gotowe

Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, przyprawy i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w kostkę.

Na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić mięso. Smażyć przez około 3-4 minuty na średnim ogniu. Do smażącego się mięsa dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez około 5 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie mięso zalać passatą pomidorową, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby, gdy kasza wchłonie całą passatę i nadal będzie twarda, należy dodać wody. Po ugotowaniu do farszu dodać posiekaną natkę pietruszki i całość doprawić do smaku.

3
Gotowe

Paprykę umyć i lekko sparzyć. odciąć górną część tak, by część z "ogonkiem" stała się przykrywką. Z reszty papryki usunąć gniazda nasienne. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Papryki faszerować kaszą z kurczakiem, wierzch posypać startym serem mozzarella i przykryć częścią papryki z "ogonkiem". Papryki faszerowane zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około20-25 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa czosnkowa przepis
poprzedni
Zupa czosnkowa krem
Przepis na sos śmietnowo-brokułowy
następny
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj