Składniki
Proporcje na około 6 papryk:
- 6 dużych paprykmogą być różne kolory
- 300 g kaszy perłowejkaszę perłową można zastąpić inną kaszą, np. pęczakiem
- 1 butelka (700-750 g) passaty pomidorowej
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 300 g sera mozzarella
- sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, oregano, bazylia, pieprz cytrynowy do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
Opis dania
W tym wpisie znajdziecie przepis na papryki faszerowane kaszą i kurczakiem. Przepis jest bardzo prosty i mimo, że trochę pracochłonny, jest wart włożonej w niego pracy. Papryka faszerowana jest doskonałym pomysłem na obiad, a także na spotkanie ze znajomymi. Faszerowane papryki są bardzo syte i doskonałe w smaku. Poznajcie mój pomysł na paprykę faszerowaną kaszą perłową, duszoną w passacie z pomidorów, kurczakiem, pieczarkami i serem mozzarella!
Przygotowanie
1 Gotowe | Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, przyprawy i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić mięso. Smażyć przez około 3-4 minuty na średnim ogniu. Do smażącego się mięsa dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez około 5 minut. |
2 Gotowe | Po tym czasie mięso zalać passatą pomidorową, dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby, gdy kasza wchłonie całą passatę i nadal będzie twarda, należy dodać wody. Po ugotowaniu do farszu dodać posiekaną natkę pietruszki i całość doprawić do smaku. |
3 Gotowe | Paprykę umyć i lekko sparzyć. odciąć górną część tak, by część z "ogonkiem" stała się przykrywką. Z reszty papryki usunąć gniazda nasienne. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Papryki faszerować kaszą z kurczakiem, wierzch posypać startym serem mozzarella i przykryć częścią papryki z "ogonkiem". Papryki faszerowane zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około20-25 minut. |
Komentarze Ukryj komentarze
Uwielbiam paprykę więc chętnie wypróbuję Twój przepis <3