Składniki
- 1 brokuł
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 ml śmietany 18%płynnej
- 300 g makaronu spaghetti
- sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, bazylia i oregano do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
Opis dania
Dzisiejszy przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym jest szybką i świetną opcją, która idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe lub pomysł na romantyczną kolację. Makaron spaghetti otulony delikatnym sosem śmietanowym z dodatkiem brokuła, jest bardzo smaczny i mega prosty do zrobienia. Polecam!
Przygotowanie
1 Gotowe | Brokuł umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z łyżką soku z cytryny i solą (pół łyżeczki). Do gotującej wody wrzucić różyczki brokuła i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie brokuła wyłożyć do miski z lodowatą wodą na około 1 minutę i odcedzić na sitku. |
2 Gotowe | Filet z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i paprykami, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i podsmażyć. Brokuł posiekać, dodać do smażącego się mięsa. Całość dokładnie wymieszać i zalać śmietaną. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. |
3 Gotowe | Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do sosu śmietanowo-brokułowego, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę, by nadmiar wody ze śmietany ładnie odparował. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym doprawić jeszcze do smaku i porcjować na talerzach. Całość można posypać posiekaną natką pietruszki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Wygląda na prawdę apetycznie. Ja mam pytanie, w jakim celu dodaje się oliwę do tego?
Dziękuję. 🙂 Oliwę do mięsa dodaję po to, by przyprawy lepiej się go „chwyciły”, no i trochę do smażenia. 🙂