Składniki
- 0.5 kostki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2.5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe do posmarowania
- 1 garść dowolnych orzechówja użyłam brazylijskich
- 1 garść rodzynek
- 1 garść migdałów
Opis dania
W okresie świąt Bożego Narodzenia często zastanawiamy się, gdzie kupić krajankę piernikową i jaka jest jej cena. Krajanki dostępne są w większości cukierni, a nawet w sklepikach osiedlowych, jednak ja polecam przygotowanie krajanki piernikowej samodzielnie. Podczas świątecznego zgiełku może trudno będzie znaleźć odrobinę czasu na zrobienie tego pysznego przysmaku, jednak z racji, iż krajanka to nic innego jak ciasto piernikowe w lukrze, może trochę poleżeć. Warto więc zaplanować sobie jej przygotowanie na kilka dni przed świętami. Dodatkowo taka krajanka piernikowa nie jest skomplikowana w przygotowaniu i mamy pełen wgląd w to, jakich składników do jej przygotowania używamy. Dodatkowo warto zaznaczyć, że taka domowa krajanka piernikowa jest o niebo lepsza w smaku od tych, które zdarza nam się kupować.
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam mój sprawdzony przepis na krajankę piernikową z domowymi powidłami i bakaliami, która co rok na nowo podbija nasze serca i podniebienia. To co, zakasamy rękawy i działamy? 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | W tym czasie możemy przygotować bakalie do posypania. Orzechy, migdały i rodzynki posiekać i całość razem wymieszać. Możemy sobie ułatwić sprawę i wrzucić wszystko do malaksera. :) |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | |
6 Gotowe | |
7 Gotowe | Przygotowanie lukru do krajanki piernikowej:Lukier do krajanki piernikowej powinien być nieco rzadszy niż ten, który przygotowujemy do lukrowania ciast i pierników. Cukier puder przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wrzątek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowanym lukrze maczać każdą część krajanki, odkładać na kratkę w celu spłynięcia jego nadmiaru. |
Komentarze Ukryj komentarze
mniam