Kotlety mielone z kurczaka
nadziewane serem

Kotlety mielone z kurczaka nadziewane serem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
800 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
250 g żółtego sera kostka
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia i oregano do smaku
mąka, bułka tarta i jajko do panierowania

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam bardzo prosty przepis na wyśmienite kotleciki z mielonej piersi kurczaka, nadziewane serem. Pomysł na tego typu kotleciki pojawił się w momencie, kiedy goście mieli wpaść na niedzielny obiad. A więc jak w niedługim czasie, z malutkim dzieckiem „na ręku” przygotować obiad dla większej ilości osób i tak, by wszystkim smakowało? Oto odpowiedź! Ja swoje kotleciki nadziewałam serem, jednak równie wyśmienicie smakują z pieczarkami czy szpinakiem. 🙂

Takie kotlety z mielonej piersi kurczaka przygotowuje się błyskawicznie, a ich dodatkową zaletą jest to, że ser nie wypływa podczas smażenia. Takie kotlety nadziewane serem doskonale komponują się zarówno z ziemniakami z wody, jak i z frytkami, sosem i świeżą surówką, np. surówką z pora lub surówką z marchewki.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie mięsa:

Natkę pietruszki dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać posiekaną nać i przyprawy. Mięso dobrze wymieszać, najlepiej ręką, by dobrze połączyło się z resztą składników.
Ser pokroić na podłużne plastry, grubości około 1 cm.

2
Gotowe

Porcje mięsa rozgnieść w dłoniach na płasko, ułożyć ser i zamknąć, formując kotlety.
Mąkę połączyć z bułką tartą, jajko roztrzepać. Kotlety obtoczyć w mące i bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w mące i bułce.

3
Gotowe

Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru panierki. Podczas smażenia zmniejszyć nieco ogień, by panierka nie przypaliła się, a kotlety nie były surowe w środku.
Oleju musi być tyle, by kotlety mielone z kurczaka z serem były zanurzone co najmniej do połowy.

Wskazówka:

  • Mięso nie będzie przyklejało się do rąk, jeśli dłonie delikatnie zmoczymy w zimnej wodzie.
  • Kotleciki z mielonej piersi kurczaka możemy przygotować dzień wcześniej (jeśli np. szykujemy imprezę). Wystarczy zlepić kotlety, obtoczyć w bułce tartej, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnego dnia kotlety z mielonych piersi drobiowych wystarczy obtoczyć w jajku i ponownie w bułce z dodatkiem mąki.
  • Ja często do panierki dodaję ziarenka sezamu lub siemienia lnianego.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Placki z cukinii
poprzedni
Placki z cukinii
Zupa grzybowa krem
następny
Zupa grzybowa krem

Komentarze Ukryj komentarze

Hej. Czy zamiast mięsa z piersi nada się udko?? U mnie w domu nikt ich nie chce jeść A mamy swoje kurczaki więc coś z nimi muszę zrobić 🙄

Skomentuj