Składniki
Składniki na 800 g mięsa:
- 800 g mięsa mielonego
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułkanamoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki keczupuja użyłam pikantnego
- 1 łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 3 cebulki dymki
Opis dania
Bardzo często zadajemy sobie pytanie, jak inaczej przygotować kotlety mielone. Do chyba najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego, możemy zaliczyć pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie koperkowym, czy też tradycyjne kotlety mielone z cebulą, smażone po prostu na patelni. Poniżej przedstawiam Wam bardzo ciekawy pomysł na pulpety w sosie keczupowym, które w parze z cukinią i towarzystwie ryżu i cebuli dymki zachwycą wszystkich domowników.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie mięsaCebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i wymieszać. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do mięsa. Mięso dobrze połączyć z resztą składników, uformować kulki i obtoczyć w mące. Usmażyć na pożądany kolor z każdej ze stron, przełożyć do innego naczynia (najlepiej wyższa patelnia z przykrywką). Tak przygotowane kotleciki zalać bulionem i dusić około 20 minut. |
2 Gotowe | Śmietanę wymieszać z mąką. Po upływie 20 minut dodać do reszty bulionu, dokładnie wymieszać i zredukować. Do sosu dodać keczup, dokładnie rozprowadzić. Dymkę pokroić i posypać poporcjowane danie. Ja pulpety podaję z ryżem, równie dobrze smakują z ugotowanymi ziemniakami :) |
Komentarze Ukryj komentarze
wyjątkowo apetyczne:)
Widać, że bardzo prosto i pewnie smacznie! Super!
Bardzo smaczny obiad i świetne zdjęcie! 🙂
Kurczę wygląda pysznie!!