Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej +/-
Opis dania
Witajcie. 🙂 W tym wpisie chciałabym przedstawić Wam mój przepis na kopytka z serem. Choć w wielu domach kopytka z serem nazywa się pierogami lub kluskami leniwymi, jedyną wspólną rzeczą obu tych rodzajów jest twaróg. Tradycyjne pierogi leniwe bowiem przygotowuje się z twarogu, jajka i mąki, bez dodatku ziemniaków. Kopytka z serem natomiast bazują głównie na ziemniakach z dodatkiem twarogu, jajka i mąki. Ot.. taka między nimi różnica. 🙂 Jeśli już zagadka została rozwiązana i poznaliśmy różnicę między leniwymi a kopytkami z serem, możemy przejść do sedna, czyli do bohaterek dzisiejszego wpisu- kopytek serowych.
Kluski leniwe z ziemniakami, czy zwał jak zwał, kopytka z serem, są bardzo fajną opcją na obiad. Można podawać je zarówno jako samodzielne danie bądź jako dodatek do mięs. Kopytka z twarogiem smakują wyśmienicie w wersji słodkiej, podane ze śmietaną i cukrem, dżemem lub słodkim sosem, a także na słono, okraszone duszoną cebulką lub po prostu polane masłem. To, w jaki sposób podacie kluski „leniwe” z ziemniakami, zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni. 🙂 To jak, spróbujecie? 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie leniwych z ziemniakami:Ziemniaki umyć i obrać, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzić je i odparować (około 10 minut). |
2 Gotowe | Lekko przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków bądź rozgnieść na gładkie puree. Do rozgniecionych ziemniaków dodać mielony twaróg - jeśli dysponujemy niezmielonym twarogiem, możemy przepuścić go przez praskę do ziemniaków bądź zmielić w maszynce. |
3 Gotowe | Do rozgniecionych ziemniaków z twarogiem dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Całość wyrobić na gładką, elastyczną masę, uformować w kulę. W razie konieczności dodać nieco więcej mąki pszennej. UWAGA! Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki będziemy musieli dodać, warto więc wyrobić ciasto na kopytka serowe w miarę szybko. |
4 Gotowe | |
5 Gotowe | |
6 Gotowe | Gotowanie kopytek z serem:W sporym garnku zagotować wodę, W zależności od podania (na słodko czy słono), kluski gotować w osolonej bądź posłodzonej wodzie. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i delikatnie wrzucać kopytka serowe. Kluski leniwe z ziemniakami gotować 2-3 minuty od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. W czasie gotowania kluski delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, by nie przykleiły się do dna. Gotowe kluski wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej, podawać według uznania. |
Komentarze Ukryj komentarze
Dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy z ilości składników które miałam pod ręką, wyszły super, bardzo delikatne i żaden się nie rozpadł. W kuchni nie należy się zniechęcać, kilka prób i już mamy sprawdzony przepis, ten jest godny polecenia. Dziękuję Kurko nielotko.
Niebo w gębie :)dziekuję za przepis
👍😘
Kopytka są bardzo proste do zrobienia a jednoczesnie bardzo smaczne. Nie maja duzo właściwości odzywczych ale raz na jakis czas czemu nie
Jestem „chłopem z ….. no z tym co nie ma baba” i przeczytałem posty. ….. i twierdzę : tym „kucharzom” co się „rozpada” to mam radę: możecie gotować WODĘ NA… MIĘKKO !!!!! PRZEPIS JEST B. DOBRY !!!!!!
😀
Wszystkim malkontetom proponuję zakupy w pierogarni i będą miały święty spokój. Cóż .. gotowanie to też sztuka.. jak widać nie dla wszystkich. Przepis prosty i dobry, Powodzenia..I smacznego ;))
😊
Bardzo dobry przepis, kluski nie rozwalały się, a jednocześnie były miękkie i delikatne. Ze swojej strony dodam że dodałem do ciasta łyżeczkę soli i ok. 100g więcej sera. Natomiast podczas gotowania oprócz soli dodałem troszkę mąki ziemniaczanej, aby kluski były gładsze. Na pewno skorzystam z tego przepisu jeszcze kilka razy.
Dzięki za komentarz i przydatne wskazówki! 🙂🙂
Ja korzystam z Pani przepisu , oczywiście daje to co w przepisie ale na oko więcej ziemniaków i sera i są konkretne też:D
Polecam
🤗
Mam pytaie; ile mniej więcej wychodzi tych kopytek? Będzie ok na obiad dla 3 osób, nie za dużo?
Będzie ok- u nas starczyło dla 2 dorosłych i kopytkowego 3letniego potworka + została 1 porcja do odsmażenia na kolację 🙂
Ja zrobiłam dzisiaj pierwszy raz dokładnie według przepisu. Pierogi udały siė wyśmienicie 👌
Super! 😊😊
Dzień dobry, właśnie jem z surówką z korzenia pietruszki i jabłka. Bardzo dobre. Dziękuję za przepis.Polecam
Przepis okropny, gorszego nie pamiętam. SZKODA czasu.
Bardzo dziękuję za opinię i za czas poświęcony na napisanie komentarza.
Może zechciała by Pani wyjaśnić, co poszło nie tak z przepisem? 🙂
Pani opinia i wyjaśnienie z pewnością będą przydatną wskazówką dla innych. 😊
Nieprawda. Przepis genialny .
Robilam juz dwa razy i wyszly wysmienite ! Robilam dokladnie wedlug przepisu. Przepis ten polecilam dalej. Bede robilam nadal gdyz robi sie szybko i sa pycha!,
Okropienstwo… dodalam juz 2 razy wiecej maki i dalej sie rozklejaja… nigdy wiecej tego przepisu nie zrobie… szkoda czasu!!!
Może być kilka przyczyn rozwalających się klusek, najczęściej jest to źle dobrany typ ziemniaków, a w tym przypadku także za mokry twaróg.
Proszę też pamiętać, że im dłużej ciasto się wyrabia, tym więcej mąki trzeba dodać, bo ciągle się klei. 🙂
Mimo wszystko dziękuję za opinię! 🙂
może po prostu odpuść sobie gotowanie 🙂
moje wyszły super
dzięki 🙂
Nie polecam po ugotowniu do smażenia bo przewieraja do patelni i rozwalają się.
Dzięki za opinię! 🙂
Jeśli zaraz po ugotowaniu chcemy odsmażyć kluski, możemy dodać więcej mąki- będą mniej delikatne, ale nie będą się rozpadały przy kolejnej obróbce cieplnej 😊
Robilam juz dwa razy i wyszly wysmienite! Moge tylko dalej polecac.Na drugi dzien odgrzewalam i rowniez byly cale i nie przywieraly do patelni, z cala pewnoscia bede je jeszcze nie raz i nie dwa robila .pycha!
Wspaniały przepis.