Na świecie nie brakuje miłośników chrupiących gofrów. To wyjątkowa przekąska, którą z pewnością trudno zastąpić innym daniem. Chociaż jeszcze kilkanaście lat temu była dostępna jedynie w budkach gastronomicznych, to dziś bez problemu każdy wykona je w zaciszu swojego domu. Wystarczy jedynie smaczny przepis na ciasto oraz odpowiedni sprzęt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze!
Jednym z popularnych małych sprzętów AGD wykorzystywanych w kuchni jest gofrownica. Umożliwia przyrządzanie pysznych i chrupiących, słodkich przekąsek uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Można je wzbogacić cukrem pudrem, bitą śmietaną, kawałkami czekolady czy też owocami, dzięki czemu zyskasz wyśmienity deser. Aby przygotować dobre gofry niezbędny będzie wysokiej jakości sprzęt. Obecnie na rynku dostępne są urządzenia w licznych wariantach do wyboru zróżnicowanych pod względem wielkości, funkcji czy innych parametrów. Z tego powodu warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.
Sprawdź najważniejsze parametry urządzenia!
Przy wyborze gofrownicy należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na kilka podstawowych cech urządzenia, mających wpływ na funkcjonalność i żywotność. Jedną z najważniejszych kwestii z pewnością jest moc, od której w dużej mierzy zależy szybkość przyrządzania potrawy, a także chrupkość. Wybierając model powyżej 800 W błyskawiczne osiągniesz wyższą temperaturę grzania. Kolejny ważny parametr to powłoka elementu grzewczego. Obecnie dostępne są w wersji ceramicznej lub teflonowej. Pierwsza z propozycji szybciej się nagrzewa i wykazuje dużą odporność na zarysowania. Z kolei drugą dużo łatwiej można wyczyścić.
Ważną cechą, którą zdecydowanie warto sprawdzić przy dobieraniu gofrownicy to rodzaj obudowy. Na rynku znajdziesz warianty wykonane z aluminium, tworzywa sztucznego czy stali szlachetnej. Chociaż plastik z pewnością będzie najtańszy i dużo lżejszy od innych materiałów, to jednak należy pamiętać, że takie urządzenie ma o wiele mniejszą trwałość. Z tego powodu przy większym budżecie zaleca się dopasowanie sprzętu z metalu. Poza tym gofrownice występują w różnych kształtach – kwadratowe, owalne czy nawet przypominające serce.
Funkcjonalne rozwiązania wykorzystywane w gofrownicach
Poza podstawowymi parametrami warto również uwzględnić w gofrownicach różnego rodzaju przydatne funkcje. Najlepsze, nowoczesne modele mają szereg technologii, które zwiększają komfort i bezpieczeństwo obsługi. Jednocześnie gwarantują, że nic nie będzie ingerować w smak i aromat ciasta. Do najbardziej przydatnych opcji zaliczyć można regulację temperatury pozwalającą kontrolować stopień wypieczenia i zarumienienia.
Kolejną funkcją, która aktualnie jest już standardem w tego typu urządzeniach to specjalne diody sygnalizujące. Wskazują one na to, czy sprzęt jest włączony, a także kiedy płytki są wystarczająco nagrzane i w jakim momencie można wyjąć gotowe tosty. Obecnie dużą popularnością cieszą się wielofunkcyjne urządzenia z wymiennymi płytkami. Pozwala to na korzystanie z niego jako opiekacza, grilla elektrycznego, a nawet przygotowywanie pączków i ciasteczek.