Choć kuchnia Polska należy do jednych z najbardziej popularnych w Europie, Polacy chętnie sięgają po przepisy z przeróżnych rejonów świata. Nic dziwnego- coraz więcej podróżujemy i tym samym stajemy się bardziej otwarci na nowe smaki, jakie oferują poszczególne kraje, do których zmierzamy. Jednak nie trzeba być zapalonym podróżnikiem, by poznawać nowe smaki. W obecnych czasach dostępność regionalnych produktów i przypraw z różnych stron świata mamy na wyciągnięcie ręki, a blogi kulinarne i serwisy kulinarne są skarbnicą przepisów na światowe rarytasy. Zobacz, jakie kuchnie świata są najbardziej lubiane przez Polaków i czym się charakteryzują.
Kuchnia włoska
Zdecydowanie najbardziej powszechną kuchnią świata, jaką wręcz uwielbiają Polacy, jest kuchnia włoska. Prostota, łatwość i szybkość przygotowywania dań kuchni włoskiej skrada serca i żołądki ludzi na całym świecie. Najbardziej charakterystyczne dla tej kuchni jest wykorzystywanie świeżych warzyw i ogromnej ilości ziół z regionalnych upraw, owoców morza, ryb, no i oczywiście oliwy z oliwek. Choć do najbardziej popularnych dań tej kuchni należą pizza i makarony, kuchnia włoska słynie z różnorodności. Każdy z regionów Włoch odznacza się swoimi specjałami- w jednym najchętniej spożywa się wspomnianą pizzę, w innym dzień będzie stracony bez risotto.
Najchętniej wykorzystywane składniki: świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek, estragon, rozmaryn), sery twarde (parmezan, grana padano), oliwa z oliwek, świeże warzywa (głównie pomidory i czosnek), ryby, makarony, owoce morza.
Najbardziej popularne dania: pizza, spaghetti bolognese, carbonara, lasagne, focaccia, tortelini, risotto, panna cotta.
Kuchnia indyjska
W poszukiwaniu aromatycznych potraw, warto zajrzeć w głąb kuchni indyjskiej. Jest to niezwykle kolorowa i aromatyczna kuchnia, wyróżniająca się wyrazistym smakiem przygotowywanych dań. Duży wpływ na kuchnię indyjską ma bowiem różnorodność kultur i wierzeń, które ją kształtują. Podobnie jak w kuchni włoskiej czy polskiej, tak również w indyjskiej spotkamy potrawy charakterystyczne dla danego regionu. Niemniej jednak najbardziej popularnym daniem kuchni indyjskiej jest m.in. kofta, tikka masala czy chicken karahi. Kuchnia indyjska słynie głównie z wykorzystania roślin strączkowych i aromatycznych mieszanek przypraw (curry, garam masala), ale również regionalnych owoców i warzyw.
Najchętniej wykorzystywane składniki: ciecierzyca, ryż, przyprawy (cynamon, kurkuma, kmin, kardamon, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa), kurczak, soczewica, mąka z ciecierzycy, mleczko kokosowe.
Najbardziej popularne dania: cham cham, kofta (szaszłyki z mięsa mielonego), samosa (trójkątne pierożki), pani puri, dal (zupa z soczewicy), bandgobhi alu sabzi (kapusta smażona z ziemniakami).
Kuchnia chińska
Kolejną bardzo popularną i lubianą w Polsce kuchnią, jest kuchnia chińska. Ze względu na użycie orientalnych przypraw i prostych składników, kuchnia chińska spotyka się z dużą aprobatą ludzi na całym świecie. Ze względu na rozległe terytorium i mnogość kultur, kuchnia chińska określana jest jako jedna z najbardziej różnorodnych. Kuchnia chińska dzieli się bowiem
m.in. na: pekińską, kantońską, szanghajską, hunańską, syczuańską, czy sinciang.
Bez względu na region, kuchnia chińska słynie z takich składników jak: sos sojowy, ryż, tofu, pieprz syczuański, owoce morza, ocet ryżowy, duża ilość warzyw, makarony, mięso, grzyby shiitake.
Najbardziej popularne dania: pierożki wonton, Beijing (pieczona kaczka), zupa bun, guilin, bułeczki pszenne z dużą ilością mięsa.
Na podstawie powyższych propozycji można łatwo zauważyć, że w kuchni nie istnieją żadne granice. Łączenie poszczególnych składników i tworzenie niesamowicie aromatycznych dań to sztuka, jaka doskonalona jest od pokoleń. Jeśli więc chcesz wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata, zainspiruj się przepisami kuchni świata, dostępnymi na Przepisy.pl.
Kuchnia włoska to zdecydowanie top 🙂 zwłaszcza makaron ze szpinakiem i łososiem- coś pięknego.