Co jeść, by dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki? Poznaj potrawy, które są pyszne, łatwe w przygotowaniu, a do tego pełne witamin i mikroelementów.
Czas pandemii wymaga szczególnie wysokiej odporności. To ona pomoże uporać się organizmowi z napotykanymi wirusami i bakteriami. Obecnie nawet drobny katar bywa powodem do wykluczenia danej osoby z życia społecznego i zawodowego. Jak tego uniknąć? Codzienne dawki ruchu na świeżym powietrzu, picie dużych ilości wody oraz zdrowa, zbilansowana dieta, to podstawa do zdobycia wysokiej odporności organizmu. Poniżej prezentuję Wam przykładowe dania, które dobrze jest włączyć do swojego jadłospisu, szczególnie w okresie pandemii.
Jaja nadziewane wątróbką
Wątróbka to mięso bogate w witaminę A. Poprawia ona odporność, wzrok, a przy okazji spowalnia procesy starzenia się. Jeśli tylko nie dokuczają Ci problemy ze strony układu krążenia, a poziom cholesterolu jest w normie, wątróbka powinna się znaleźć na Twoim stole nawet 1x w tygodniu. Jaja dostarczają organizmowi białka i wapnia, a awokado słynie ze swoich właściwości leczniczych.
Składniki:
- 5 jaj
- 150 g wątróbki drobiowej lub z królika
- 1 awokado
- 0,5 małej cebuli lub 1 dymka
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka oliwy
- kilka oliwek
- sól, pieprz do smaku
Z ugotowanych na twardo i obranych jaj wyjmij żółtka, a następnie dokładnie rozetrzyj je widelcem. Wątróbkę ugotuj do miękkości i utrzyj na tarce razem z awokado. Rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij cebulę, dodaj wątróbkę z awokado i żółtkami. Przesmaż całość chwilę, na koniec dodaj chrzan i dopraw. Wypełnij białka przygotowanym farszem, na wierzchu ułóż plasterki oliwek.
Pieczony łosoś z surówką z papryki
Ryby są bogatym źródłem kwasów omega-3, które bardzo korzystnie działają na układ immunologiczny. Najlepiej sprawdzą się tu gatunki morskie, tłuste, jak np. łosoś. Jeśli zestawisz go z pełną witamin surówką, możesz liczyć na wzmocnienie i dużą dawkę energii do działania.
Składniki:
- 1 stek z łososia
- 1 łyżka masła
- 0,5 cytryny
- 1 czerwona papryka
- 0,5 cebuli
- 1/4 szklanki zielonego groszku
- szczypiorek do posypania
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, pieprz cayen
Umytego oraz osuszonego łososia posyp solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayen. Na wierzchu ułóż masło i plastry cytryny. Zawiń szczelnie rybę, a następnie umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pozostaw w nim na 20 min. W tym czasie przygotuj surówkę. Pokrój drobno paprykę, posiekaj cebulę, pietruszkę oraz szczypiorek, wymieszaj wszystko, dodaj groszek, polej oliwą i dopraw do smaku.
Danie podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem lub z brązowym ryżem.
Sałatka z kaczką, szpinakiem i dynią
Delikatne mięso z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i wartościowego miodu, to doskonały przepis na wsparcie układu immunologicznego, szczególnie gdy do potrawy włączymy pełną witamin dynię i niezastąpiony szpinak.
Składniki:
- kilka plastrów dyni
- 1 pierś z kaczki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 garść szpinaku typu baby
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki nasion słonecznika
- sól, pieprz do smaku
Wymieszaj miód, oliwę, pieprz oraz imbir i natrzyj przygotowaną marynatą kawałki dyni. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz do miękkości przez ok. 15-20 min. W tym czasie podgrzej oliwę na patelni i podsmaż kaczkę. Pod koniec procesu posól ją. Do miski wsyp szpinak, ułóż na niej plastry kaczki i przykryj pieczoną dynią. Całość posyp prażonym słonecznikiem. Możesz też polać sosem przygotowanym z miodu, cytryny, oliwy i octu balsamicznego.
Pamiętaj, że zdrowa dieta jest podstawą funkcjonowania Twojego organizmu. Możesz go również wesprzeć dodatkowo stosując witaminy i suplementy. Sprawdź ofertę w aptece internetowej https://www.wapteka.pl/witaminy-i-mineraly,237.html. Zamów preparaty, które pomogą Ci zadbać o Twoją odporność.