Mąka jest podstawowym składnikiem wszelkiego rodzaju wypieków i niektórych potraw, jak kluski, kluseczki, placuszki, naleśniki… Jednak często spotykamy się z problemem dopasowania odpowiedniego typu mąki do danego wypieku. Najbardziej uniwersalnym typem jest z pewnością typ 500, który idealnie nadaje się do wyrobu ciast i ciasteczek. Do wyrobu chleba natomiast, najlepszym typem mąki jest typ 750.
Aby dalej nie zastanawiać się nad tym, jaka mąka do pizzy, a jaka do naleśników, ciasta drożdżowego i kruchego będzie najlepsza, to koniecznie zapoznaj się z tym artykułem. W tym poradniku przedstawię Wam bowiem typy mąki w czytelnej tabeli, dzięki której problem z doborem mąki będzie zażegnany. 🙂
Rodzaje mąki
Sklepowe półki aż uginają się pod ciężarem rodzajów oferowanych mąk, co niejednego z nas może przyprawić o zawrót głowy. Rodzaje mąki dzielimy ze względu na ziarna zbóż, z jakich dany rodzaj mąki został wyprodukowany.
Mąka pszenna
Mąka pszenna jest chyba najpopularniejszym i najczęściej używanym rodzajem mąki. Jak sama nazwa wskazuje, mąka pszenna produkowana jest z ziaren pszenicy.
Mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa jest jedną z najbardziej odżywczych mąk. Posiada również o wiele mniejszą zawartość glutenu niż mąka pszenna. Doskonale nadaje się do pieczenia chlebów, niektórych ciast, naleśników i ciasteczek.
Mąka żytnia
Mąka żytnia doskonale nadaje się do wypieków chleba i sporządzania zakwasów (np. na żurek). Pieczywo z mąki żytniej jest lekko kwaskowe, ciężkie i mokre, dlatego też często przyrządza się je z domieszką mąki pszennej, aby chleb czy bułki były bardziej puszyste i lekkie.
Mąka ziemniaczana (kartoflanka)
Pośród rodzajów mąk możemy spotkać także mąkę ziemniaczaną, często nazywaną skrobią ziemniaczaną lub kartoflanką. Mąka ziemniaczana powstaje w wyniku wydzielania się z ziemniaków skrobi, która stanowi bazę kisieli i budyniów, a także stosowana jest w zagęszczaniu sosów i wypieku ciast. Warto wiedzieć, że mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu.
Mąka kukurydziana
Podobnie jak mąka ziemniaczana, nie posiada glutenu. Mąkę kukurydzianą wytwarza się z ziaren kukurydzy. Ten rodzaj mąki bogaty jest w magnez, potas i selen oraz w błonnik i witaminy A, B i E. Mąka kukurydziana najczęściej stosowana jest do dań kuchni meksykańskiej – stanowi podstawę do taco i tortilli, doskonała również do zagęszczania sosów, ciasteczek i niektórych ciast.
Mąka gryczana
Jak sama nazwa wskazuje, mąka gryczana otrzymywana jest z gryki, dzięki czemu jest mąką bezglutenową. Charakteryzuje się ciemniejszą, szaro-brązową barwą.
Mąka jęczmienna
Na sklepowych półach możemy także spotkać mąkę jęczmienną, która charakteryzuje się mniejszą zawartością glutenu w porównaniu z mąką pszenną. Doskonale nadaje się do klusek, ciastek, chleba i naleśników. Najczęściej spotykana z domieszką innych mąk.
Mąka z amarantusa
Coraz bardziej popularnym rodzajem staje się mąka z amarantusa. Tego rodzaju mąka charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, antyoksydantów i minerałów, a także żelaza, wapnia i magnezu. Mąka z amarantusa ze względu na swoje właściwości stanowi podstawę wielu dietetycznych dań i traktowana jest jako naturalny „polepszacz”, gdyż nadaje ciastom pulchność.
Typy mąki
Często możemy spotkać się z pytaniami odnośnie typów mąki. Jednak co właściwie oznacza dana liczba, podana na opakowaniu? Typy mąki oznaczane są za pomocą liczb, które oznaczają, jaką ilość substancji mineralnych posiada dana mąka po zmieleniu. Zawartość ta potocznie nazywana jest popiołem lub zawartością popiołu, a wynika to z metody, jaką określana jest ilość składników mineralnych.
Typ mąki jest bezpośrednio powiązany z jej barwą – im typ niższy, tym mąka będzie bielsza.
Tabela – jaki typ mąki do czego?
Gatunek | Typ mąki | Nazwa zwyczajowa | Zastosowanie |
Mąka pszenna
| 450 | tortowa | lekkie ciasta, torty |
500 | wrocławska poznańska krupczatka | pierogi, pizza, ciasto kruche, ciasto francuskie, ciasto drożdżowe | |
550 | luksusowa | ciasto drożdżowe, naleśniki, placki | |
650 | bułkowa | pieczywo | |
750 | chlebowa | pieczywo | |
850 | chlebowa | pieczywo ciemniejsze | |
1050 | chlebowa | pieczywo ciemniejsze | |
1850 | graham | pieczywo graham | |
2000 | razowa | pieczywo pełnoziarniste (razowe) | |
Mąka orkiszowa
| 1100 | chlebowa | pieczywo |
2000 | razowa | pieczywo pełnoziarniste (razowe) | |
Mąka żytnia
| 720 | chlebowa | pieczywo |
2000 | razowa | pieczywo pełnoziarniste (razowe) |
Mąka typ 00
W sprzedaży dostępna jest również mąka o typie 00, jednak co to właściwie oznacza? Mąka 00 nazywana jest mąką włoską i charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia, a także zawiera znikomą ilość wyżej wspomnianego popiołu. Mąka typu 00 jest więc bardzo lekka i sprawia, że ciasto z jej użyciem jest bardzo miękkie i delikatne.
Mąka 00 ze względu na swoje właściwości stosowana jest głównie w wypieku pizzy. Ciasto z mąki 00 do pizzy po wypieczeniu w kamiennym lub opalanym drewnie piecu, staje się chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.