Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 garście suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 szklanki wrzątku
- ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
Opis dania
Sezon na grzyby co prawda dopiero się zacznie, jednak dostęp do grzybów suszonych mamy przez cały rok. W dzisiejszym wpisie przedstawię bowiem przepis na kremową zupę z suszonych grzybów, którą w swoim domu przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta do zrobienia, a dodatkowo nie narusza domowego budżetu szczególnie wtedy, gdy w spiżarni mamy zapas własnoręcznie zbieranych grzybów. Polecam przepis na zupę grzybową krem wszystkim miłośnikom grzybów leśnych, którzy chcą cieszyć się ich smakiem przez cały rok. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Grzyby opłukać, przełożyć do niewielkiego garnuszka, zalać wrzątkiem i odstawić na około 20-30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i dość drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. |
2 Gotowe | Warzywa zalać bulionem, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Do wywaru dodać grzyby i przecedzoną przez sitko wodę z grzybów. Gotować przez około 20 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu z zupy wyłowić ziele angielskie i listki laurowe, zblendować na gładki krem. Zupę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Dla podkręcenia smaku można dodać odrobinę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Zupę gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. |
3 Gotowe | Zupę grzybową krem z suszonych grzybów podaję z grzankami, wykorzystując tym samym pieczywo z dnia poprzedniego. Przepis na chrupiące grzanki znajdziesz TUTAJ. |
Komentarze Ukryj komentarze
Zupa grzybowa to jedna z moich ulubionych zup a same grzyby mogę jeść na tysiące sposobów 😀
ale mi zrobiłaś smaku na zupę grzybową krem!