Zupa grzybowa
krem

Zupa grzybowa krem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 litr bulionu warzywnego
3 garście suszonych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1/4 szklanki śmietany 18%
2 szklanki wrzątku
ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Sezon na grzyby co prawda dopiero się zacznie, jednak dostęp do grzybów suszonych mamy przez cały rok. W dzisiejszym wpisie przedstawię bowiem przepis na kremową zupę z suszonych grzybów, którą w swoim domu przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta do zrobienia, a dodatkowo nie narusza domowego budżetu szczególnie wtedy, gdy w spiżarni mamy zapas własnoręcznie zbieranych grzybów. Polecam przepis na zupę grzybową krem wszystkim miłośnikom grzybów leśnych, którzy chcą cieszyć się ich smakiem przez cały rok. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Grzyby opłukać, przełożyć do niewielkiego garnuszka, zalać wrzątkiem i odstawić na około 20-30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i dość drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Warzywa zalać bulionem, dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Do wywaru dodać grzyby i przecedzoną przez sitko wodę z grzybów. Gotować przez około 20 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu z zupy wyłowić ziele angielskie i listki laurowe, zblendować na gładki krem.

Zupę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Dla podkręcenia smaku można dodać odrobinę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Zupę gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.

3
Gotowe

Zupę grzybową krem z suszonych grzybów podaję z grzankami, wykorzystując tym samym pieczywo z dnia poprzedniego. Przepis na chrupiące grzanki znajdziesz TUTAJ.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Kotlety mielone z kurczaka nadziewane serem
Zupa kalafiorowa krem
następny
Zupa kalafiorowa krem

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj