Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2-3 łyżki majonezumożna zastąpić jogurtem naturalnym
- sól
Opis dania
Wraz z wiosną, do mojej kuchni przychodzą świeże pomysły. Sezonowe owoce i warzywa wnoszą do chyba każdej kuchni, nie tylko mojej, powiew świeżości i chęci do działania. Gdy do dyspozycji mamy różnokolorowe rarytasy, to i obiady stają się ciekawsze. Poniżej przedstawiam Wam przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki, która sprawi, że wiosna zawita na Waszych talerzach. Taka surówka z młodej kapusty doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi i rybnymi. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Kapustę obrać z największych liści, opłukać. Przekroić główkę na pół i pokroić/poszatkować. Całość przełożyć do miski. Rzodkiewkę obrać z liści, dokładnie umyć i poodcinać "ogonki". Pokroić w plastry lub większą kostkę (według uznania) i dodać do pokrojonej kapusty. Wszystko posypać solą (około łyżeczki) i zostawić, żeby kapusta się zmorzyła. Przed podaniem odlać wodę, która wydzieliła się z kapusty, dodać majonez, sól do smaku (jeśli nie było wystarczająco) i dokładnie wymieszać. |
Komentarze Ukryj komentarze
wypróbuje nigdy nie robiłam surówki z kapusty i rzodkiewki:)
Skorzystam z tego przepisu 🙂
Akurat szukałam ciekawego przepisu na surówkę z kapustki 🙂 Takiej jeszcze nie próbowałam 🙂
Rzodkiewka to jedno z moich ulubionych warzyw 🙂