Składniki
- +/- 1 kg ziemniaków
- 1/3 kostki masła
- 1-2 łyżki parmezanu lub innego twardego seraopcjonalnie
- 1 ząbek czosnku
- +/- 1 łyżeczka soli
- papryka słodka, wędzona lub ostra do posypania
Opis dania
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na ziemniaki do obiadu lub pyszną przekąskę, koniecznie sprawdź ten przepis na ziemniaczane różyczki! Takie róże z ziemniaków są ciekawą alternatywą dla klasycznych gotowanych ziemniaków, ziemniaczanego puree czy frytek, a do tego wyglądają bardzo efektownie. Róże z ziemniaków są bardzo proste i szybkie do przygotowania, a efekt końcowy jest naprawdę oszałamiający! Jeśli więc chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich bliskich, koniecznie sprawdź, jak zrobić róże z ziemniaków i spraw, by nawet zwykły obiad stał się wyjątkowy. 🙂
Mi z podanych niżej proporcji wyszło 6 ziemniaczanych różyczek.
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | |
3 Gotowe | Z tak przygotowanych ziemniaków formować różyczki - na desce ułożyć kilka plastrów ziemniaków tak, by nachodziły one na siebie (patrz zdjęcie poniżej). Ziemniaki zawijać w tak zwaną "rurkę" (od prawej do lewej strony), przełożyć do formy do pieczenia muffinek. Do zwiniętych ruloników dołożyć dodatkowe płatki ziemniaków, formując piękne róże. Na końcu wierzch różyczek z ziemniaków posypać papryką. |
4 Gotowe | Tak przygotowane ziemniaczane różyczki piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podczas pieczenia różyczki warto kontrolować - jeśli wierzch zacznie się przypalać, należy przykryć róże folią aluminiową. Co jakiś czas warto również wykałaczką sprawdzić, czy różyczki w środku są już miękkie. |
Komentarze Ukryj komentarze
Piękne róże, aż szkoda jeść 🙂
Wyglądają obłędnie na pewno wypróbuje.