Składniki
- 2 placki tortilli
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250-300 g sera żółtegoja użyłam twardej mozzarelli
- sos BBQja używam sosu Heinz
Do panierki:
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki mąki
- 1 jajko
- po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki
- dodatkowo 0.5 szklanki mąki do panierowania
- olej do smażenia
Opis dania
Jeśli jesteście miłośnikami quritto z KFC, to mam dla Was świetną wiadomość! Z tym przepisem przygotujecie quesadillę z kurczakiem, rodem z KFC! Powiedziałabym raczej, że quesadilla z kurczakiem przygotowana z tego przepisu jest o niebo lepsza niż ta, którą możemy kupić w popularnej sieciówce – przede wszystkim qurrito przygotowane w domu smakuje znacznie lepiej i… wiesz co jesz! 🙂 Quesadilla z kurczakiem doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe lub jako fantastyczna imprezowa przekąska. Ja do jednego qurrito dodałam kukurydzę konserwową, gdyż mój Luby uwielbia quesadillę w takim wydaniu. 🙂
Podane w przepisie proporcje wystarczą na przygotowanie dwóch solidnych quesadilli z kurczakiem.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie mięsa do qurrito:Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na duże kawałki. Do miseczki przełożyć 0.5 szklanki mąki, przyprawy, jajko i mleko. Całość dokładnie wymieszać (rózgą lub zmiksować mikserem) - ciasto musi mieć gładką konsystencję bez grudek. Do tak przygotowanego ciasta włożyć pokrojone mięso z kurczaka, wymieszać i odstawić (najlepiej na kilka godzin lub całą noc) do lodówki. |
2 Gotowe | Do drugiej miseczki przesypać drugą część mąki, panierować w niej zamarynowanego wcześniej kurczaka. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Usmażone mięso odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. |
3 Gotowe | |
4 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
w aplikacji fitatu wychodzi mi że proporcje podane w tym artykule to ok. 1200 kcal (na 2 placki :O )
Pyszne. Robię już kolejny raz. Proste i szybkie.
💜
Czy można upiec kurczaka z tą panierka w piekarniku?
Ja nie próbowałam, bo ona sama w sobie jest dosyć rzadka. Ale myślę, że można testować 🙂
Witam. W końcu zrobiłam qurrito ( oczywiście z Twojego przepisu) takie, że wszystkim smakowało. Przepis rewalacjia.
Rewelacja! 🙂
Czyli w końcu jak odczytać proporcję przyprawy na 3 podwójne filety?
W ilości porcji na samej górze listy składników wystarczy sobie zmienić z 2 na 6, a proporcje zostaną przeliczone automatycznie🙂
A jako ser polecacie?
Jak dla mnie najlepsza mozarella albo edamski 🙂 najlepiej się topią 🙂
Coś wspaniałego, mój stary tylko to był jadł i nic innego.
U mnie jest tak samo 🤭
Witam.
Przepis niesamowity. Próbowałem w KFC dwa razy,pierwszy i ostatni. Nie smakowało, ale ten przepis Super. Sam sposób na kurczaka jest super,plus ryż i gotowe.
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu! Pozdrawiam 🙂🙂
Wyszło znakomite! Do sosu BBQ dodałam troszkę ostrego sosu, a kurczaka starczyło na 4 placki tortilli. Najadła się cała rodzinka. Dzięki za świetny i prosty przepis. 🙂
Bardzo mnie to cieszy! 😊
Jaki sos bbq stosujecie? Jakiej firmy?
Ja używam Heinz. 🙂
Jak dla mnie najlepszy w smaku i w porównaniu z innymi ma skład w porządku 😉
Właśnie zjedzone 😛 Mega panierka 😀
Nie macie za słonej panierki ? 3 łyżeczki soli na pół szklanki mąki, ja daję 1 łyżeczkę bo więcej to mnie wykrzywia.
Panie Marcinie- w przepisie nie ma podanych 3 łyżeczek soli, tylko 1/3 łyżeczki. 🙂
Kurczak mam rozumieć smażony na głębokim oleju?
Ja smażę jak kotlety 🙂 ale jak kto woli- można zrobić np. we frytkownicy 🙂
Czy można zamiast sosu BBQ dać np. sos tysiąca wysp (czyli pomieszany keczup + majonez) lub sos czosnkowy?
Jak najbardziej! Składniki można modyfikować według uznania 😊
Bardzo dobre
🙂
Kupna tortilla- wiesz co jesz👍🏻😉
Zawsze można zrobić domowe 😛
z chłopem jak nie mamy pomysłu na obiad to zawsze pojawia się tekst „ to co quesadilka? 😀 „ Kurczak taki pyszny ze masakra. Ta panierka !!! Mniam ! Polecam. Przepis mega 🙂
U nas często jest tak samo! 😀
Zdecydowanie lepsze niż qurrito z KFC, bo swojskie domowe. Przede wszystkim nie ma tyle tłuszczu i wiadomo co znajduje się w środku a i możemy sami dobrać sobie składniki. Dziękuję za przepis! 🙂
Dokładnie tak! 🙂