Składniki
- 200 g kaszy pęczakmożna zastąpić inną, np. gryczaną
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2 garście jarmużu
- 0.5 szklanki cydru
- 0.5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- tymianek, papryka słodka wędzona, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- płatki migdałów do posypania
Opis dania
Kaszotto w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności. Jest to bardzo smaczne danie z kaszy, które jest naszą odpowiedzią na popularne risotto. Kaszotto pod każdą postacią powinno zostać wprowadzone do naszego menu, a to ze względu na dobroczynność kaszy dla naszego zdrowia. Największym powodzeniem cieszy się z pewnością kaszotto z grzybami, jednak ja mam dla Was nieco inną propozycję, a mianowicie kaszotto (pęczotto) z kurczakiem i jarmużem, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Pyszota!
Przygotowanie
1 Gotowe | Pierś z kurczaka umyć, suszyć i oczyścić, pokroić w średnią kostkę. Mięso doprawić szczyptą soli, pieprzem, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej i połową łyżeczki suszonego tymianku. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, zdjąć z patelni. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu zeszklić cebulę. Jarmuż umyć, usunąć grube łodygi i porwać na mniejsze kawałki. |
2 Gotowe | Do usmażonej cebuli dodać suchą kaszę, zalać cydrem/winem i odparować. Kiedy wino całkowicie odparuje, do kaszy dodać nabierkę gorącego bulionu, podgrzewać na dużym ogniu stale mieszając. Kiedy kasza całkowicie wchłonie pierwszą porcję bulionu, dodać kolejną nabierkę i powtarzać ten proces do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion i zmięknie. |
3 Gotowe | Pod koniec duszenia kaszy, dodać usmażone wcześniej mięso i jarmuż, całość podgrzewać jeszcze przez około 3-4 minuty. Na samym końcu w razie konieczności doprawić kaszotto do smaku. Kaszotto z kurczakiem i jarmużem przed podaniem posypać płatkami migdałów. |
Komentarze Ukryj komentarze
Wygląda świetnie, ogólnie myślę sobie, że jarmuż to dobry skladnik do takich potraw, w Hanka Cafe Lunch robią dobre takie potrawki i nie drogie, ostatnio jaram sie tym miejscem, ale moze czesciej bede gotowac w domu 😀
świetny przepis – świetnie sprawdza się do lunch boxa do pracy:) ostatnio byłam na warsztatach w warszawskim uniwersytecie kulinarnym i złapałam parę przepisów na dania do boxa. Kochana może zrobiłabyś jakiś wpis na ten temat? Inspiracji ciągle mało a Twoje przepisy to niebo w gębie:)
Dzięki! 🙂
Ogólnie w planach mam stworzenie kategorii dedykowanej lunch boxom, więc pewnie w niedalekiej przyszłości pojawi się ona na blogu. 🙂
A wpis to świetny pomysł, na dniach zbiorę kilka pomysłów i z pewnością wrzucę je na stronę! 🙂
Bardzo dobry przepis.