Kaszotto z kurczakiem
i jarmużem

Pęczotto z kurczakiem przepis

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
200 g kaszy pęczak można zastąpić inną, np. gryczaną
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 średnia cebula
2 garście jarmużu
0.5 szklanki cydru
0.5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego
tymianek, papryka słodka wędzona, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
płatki migdałów do posypania

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Kaszotto w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności. Jest to bardzo smaczne danie z kaszy, które jest naszą odpowiedzią na popularne risotto. Kaszotto pod każdą postacią powinno zostać wprowadzone do naszego menu, a to ze względu na dobroczynność kaszy dla naszego zdrowia. Największym powodzeniem cieszy się z pewnością kaszotto z grzybami, jednak ja mam dla Was nieco inną propozycję, a mianowicie kaszotto (pęczotto) z kurczakiem i jarmużem, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Pyszota!

Przygotowanie

1
Gotowe

Pierś z kurczaka umyć, suszyć i oczyścić, pokroić w średnią kostkę. Mięso doprawić szczyptą soli, pieprzem, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej i połową łyżeczki suszonego tymianku. Cebulę obrać i posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, zdjąć z patelni. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu zeszklić cebulę. Jarmuż umyć, usunąć grube łodygi i porwać na mniejsze kawałki.

2
Gotowe

Do usmażonej cebuli dodać suchą kaszę, zalać cydrem/winem i odparować. Kiedy wino całkowicie odparuje, do kaszy dodać nabierkę gorącego bulionu, podgrzewać na dużym ogniu stale mieszając.

Kiedy kasza całkowicie wchłonie pierwszą porcję bulionu, dodać kolejną nabierkę i powtarzać ten proces do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion i zmięknie.

3
Gotowe

Pod koniec duszenia kaszy, dodać usmażone wcześniej mięso i jarmuż, całość podgrzewać jeszcze przez około 3-4 minuty. Na samym końcu w razie konieczności doprawić kaszotto do smaku.

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem przed podaniem posypać płatkami migdałów.

Wskazówka

  • Migdały można podprażyć na suchej patelni.
  • Cydr bez problemu można zastąpić białym wytrawnym winem.
Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Przepis na sałatkę z brokułem
poprzedni
Sałatka z brokułem i jajkiem
następny
Quesadilla z kurczakiem czyli qurrito jak w KFC

Komentarze Ukryj komentarze

Wygląda świetnie, ogólnie myślę sobie, że jarmuż to dobry skladnik do takich potraw, w Hanka Cafe Lunch robią dobre takie potrawki i nie drogie, ostatnio jaram sie tym miejscem, ale moze czesciej bede gotowac w domu 😀

świetny przepis – świetnie sprawdza się do lunch boxa do pracy:) ostatnio byłam na warsztatach w warszawskim uniwersytecie kulinarnym i złapałam parę przepisów na dania do boxa. Kochana może zrobiłabyś jakiś wpis na ten temat? Inspiracji ciągle mało a Twoje przepisy to niebo w gębie:)

Dzięki! 🙂
Ogólnie w planach mam stworzenie kategorii dedykowanej lunch boxom, więc pewnie w niedalekiej przyszłości pojawi się ona na blogu. 🙂
A wpis to świetny pomysł, na dniach zbiorę kilka pomysłów i z pewnością wrzucę je na stronę! 🙂

Skomentuj