Składniki
- 5 kg dynipo obraniu i pokrojeniu
- 0.5 szklanki wody
- 0.5 kg cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka limonka z trawą cytrynową
- 1 cytryna
- 2 duże pomarańcze
- 2 żelfixy 2:1
Opis dania
Dynia jest bardzo wartościowym warzywem, które stosunkowo rzadko gości w naszym jadłospisie. Dynia bogata jest we wszelkiego rodzaju witaminy oraz makro i mikroelementy. Warzywo bogate jest w żelazo, wapń, potas i fosfor. Zawiera także celulozę, która wspomaga odchudzanie i przyspiesza przemianę materii. Wyróżniamy niemal 20 odmian dyni, gdzie najbardziej popularną jest dynia zwyczajna. Coraz bardziej na popularności zyska dynia hokkaido, piżmowa i masłowa. W tym wpisie znajdziecie przepis na dżem z dyni i pomarańczy, z dodatkiem soku z cytryny. Dżem z dyni jest idealnym dodatkiem do kanapek, placuszków bananowych, naleśników i wielu, wielu innych.
Przygotowanie
1 Gotowe | Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie usunąć gniazda nasienne. Na ile to możliwe, obrać skórkę. Ułatwieniem może być podpieczenie dyni - skórka ładnie zejdzie, a miąższ będzie bardziej miękki. Dynię pokroić w kostkę, przerzucić do dużego garnka i dodać wodę. Dusić przez około 40-60 minut na wolnym ogniu do czasu, aż dynia zupełnie zmięknie. |
2 Gotowe | Z cytryny wycisnąć sok, pomarańcze obrać ze skórki i wykroić sam miąższ (bez białych błonek). Dodać do dyni razem z sokiem z cytryny. Dynię zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Garnek zestawić z ognia i zblendować na gładką masę. Do całości dodać galaretki i żelfix, ewentualnie cukier do smaku. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Gorący dżem poporcjować do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić. Odwrócone słoiczki pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dzięki takiemu działaniu, nie będziemy musieli dodatkowo pasteryzować dżemu. |
Komentarze Ukryj komentarze
mmm całkiem smacznie to brzmi. Będę musiała wypróbować takie cudo. Lubimy jeść dżemy i różnego rodzaju nowości.
Kto by pomyślał, że z dyni może wyjść taki fajny dżem 🙂