Składniki
- 2 litry bulionu mięsno-warzywnego
- pół główki kalafiora
- 1 brokuł
- 1 srednia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1/3 pora
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 2 goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku
Opis dania
Przepis na zupę z brokuła i kalafiora stworzyłam zupełnie przypadkiem. Tak, tak, dobrze widzicie – przypadkiem! Historia tej zupy rozpoczęła się, gdy w mojej lodówce znajdowało się kilka różyczek kalafiora i brokuł. Z połączenia tych dwóch warzyw, kilku ziemniaków i dodatków, które „potencjalnie mogą pasować”, stworzyłam tą niepowtarzalną zupę. Kremowa zupa kalafiorowo-brokułowa jest naprawdę łatwa i szybka do przygotowania, a smak jest niezapomniany. Musicie tego koniecznie spróbować!
Przygotowanie
1 Gotowe | Kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w kostkę. Kalafior, brokuła i ziemniaki wrzucić do garnka i zalać bulionem tak, by było go na równi z warzywami, gotować. Dodać 2 całe goździki, 4-5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. |
2 Gotowe | Por dokładnie umyć i pokroić, wrzucić do bulionu. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Po usmażeniu dorzucić do bulionu. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. |
3 Gotowe | Z zupy wyłowić (na ile to możliwe) kulki ziela angielskiego, goździki i liście laurowe. Zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem. Na sam koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze przez chwilę. Natkę pietruszki dokładnie umyć i drobno posiekać - posypać poporcjowaną zupę. Zupę kalafiorowo-brokułową możemy podawać również z grzankami, pestkami dyni lub prażonymi migdałami. |
Komentarze Ukryj komentarze
Prawdziwa bomba witaminy C!